Twee begeleiders zijn aangehouden op verdenking van seksueel misbruik - foto: Anneke Polak

Twee begeleiders zijn aangehouden op verdenking van seksueel misbruik – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – De twee begeleiders van het internaat Kinderoorden Brakkeput waartegen vijf jongens aangifte hadden gedaan wegens seksueel misbruik, zijn vanochtend aangehouden.

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt voldoende bewijs te hebben om de zaak binnen vier maanden voor te laten komen. Vrijdag is het aan de rechter-commissaris of de aanhouding verlengd zal worden. “Ze zijn niet enkel aangehouden voor verhoor, maar omdat de officier meent dat er voldoende bewijs is om de zaak te beginnen”, zegt OM-woordvoerder Norman Serphos.

Vice-voorzitter Monte Horsford van Kinderoorden Brakkeput over de aanhoudingen

“Beter laat dan nooit”, reageert vice-voorzitter Monte Horsford van Kinderoorden Brakkeput. In maart vorig jaar werden de aangiftes gedaan. “Ik vind het dan ook rijkelijk laat. We zitten met vragen wat er nou is gebeurd en wie wat gedaan heeft. Wij hebben zelf actie moeten ondernemen door deze twee mensen te ontslaan.”

De vijftien kinderen die door Gezinsvoogdij Instelling bij het internaat zijn weggehaald vanwege de misbruikzaak, verblijven nog altijd bij JJIC, New Creation en thuis bij hun familie. “We wachten eerst onderzoek van de commissie van het ministerie van Sociale Zaken af, voor we actie ondernemen om de kinderen terug te krijgen.”

‘Seksueel misbruik groot probleem’
In 2015 zijn er acht zaken van seksueel misbruik van kinderen voor de rechter gebracht waarbij de verdachten zijn veroordeeld, stelt Serphos. “Seksueel misbruik van kinderen is een groot probleem. De officier doet een oproep aan een ieder die te maken heeft met misbruik in de familiesfeer, de relationele sfeer, op scholen, sportsclubs of de padvinderij bijvoorbeeld, om aangifte te doen. Wie niet naar de politie durft, kan zich ook melden bij de kinderbescherming, de voogdijraad, slachtofferhulp of een mentor op school.”

Door Anneke Polak