Kinderoorden Brakkeput krijgt hulp voor kinderen en personeel - foto: Anneke Polak

Kinderoorden Brakkeput krijgt hulp voor kinderen en personeel – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Alleen de harde wind is te horen op het lege terrein van Kinderoorden Brakkeput. Binnen wordt vergaderd met alle internaten van het eiland over de aanpak van seksueel misbruik.

“Je moet niet gaan zitten wachten op keiharde bewijzen. Op het moment dat iemand verdacht wordt, is dat al schadelijk voor je organisatie”, vindt Dayanushka Lindeborg. Zij is sinds mei directeur bij het in opspraak geraakte Kinderoorden Brakkeput. Eind oktober werd een derde werknemer ontslagen, nadat bleek dat hij tien jaar terug tot negen maanden is veroordeeld wegens seksuele handelingen met minderjarige leerlingen.

Directeur Dayanushka Lindeborg in gesprek met Anneke Polak

Dubbel gestraft
Een maand eerder kwam naar buiten dat twee andere werknemers door kinderen van het internaat zijn aangeklaagd wegens seksueel misbruik. Gezinsvoogdij Instelling Curaçao haalde vorige week vijftien kinderen uit het internaat, zij zijn overgeplaatst naar de Justitiele Jeugd Inrichting Curaçao (JJIC, voorheen GOG). Daar plaatst zorgmanager Teun Siersema vraagtekens bij. “Zijn die kinderen nu twee keer gestraft? Ze zijn al slachtoffer geweest en nu ook nog van de hele situatie. En wat betekent het voor de kinderen die achterblijven?”

Vijf internaten werken gezamenlijk aan een protocol - foto: Anneke Polak

Vijf internaten werken gezamenlijk aan een protocol – foto: Anneke Polak

Vier jongens spelen buiten op het terrein van het internaat. Ze improviseren op het basketbalveld met een knuppel en een tennisbal. Binnen spreekt Siersema – werkzaam bij Combinatie Jeugdzorg in Eindhoven – voor zo’n twintig werknemers van Huize Sint Jozef, Casa Manita, Kas Bruder Pius, Kinderoorden Brakkeput en Huize Rose Pelletier. De ervaren zorgmanager helpt bij het opstellen van een protocol dat aan minister van Sociale Ontwikkeling zal worden aangeboden.

Zo’n protocol seksueel misbruik was voor het internaat erg welkom geweest, zegt Lindeborg. “Als ik er op terugkijk doet het nog steeds pijn. Ik ben niet enthousiast over de manier waarop zaken zijn aangepakt. We moeten intern bedacht hebben hoe we in zo’n situatie handelen.” Met de kinderen gaat het naar omstandigheden goed, zegt de directeur, die hulp krijgt van Skuchami. “We hebben dagelijks bezoek van professionals die er ook voor het personeel zijn. Als we willen dat het goed gaat met de kinderen, moet het ook goed gaan met het personeel.”

Sensationalisme
Norman Cicilia, directeur van de geestelijke gezondheidszorginstelling Skuchami, is blij met het overleg. “Groepsleiders waren bang om in hun uniform naar buiten te gaan, ze worden gecriminaliseerd. De kinderen worden aangekeken alsof er aan ze is gezeten. Misschien dit kind niet, maar het wordt er wel op aangekeken. Dit eiland heeft last van sensationalisme.”

Cicilia laakt alle media-aandacht, maar ook de overplaatsing van vijftien kinderen. “Dat is afschuwelijk. Je creëert een probleem binnen een probleem. In dit soort zaken moet het OM zo snel mogelijk handelen. Misschien dat er meer gebeurd is, ik weet het niet. Daar moet de rechter een uitspraak over doen. Ook voor de verdachten. Als ze ziek zijn, moeten ze behandeld worden.”

Voorlopig plaatst Skuchami, na overleg met minister Ruhtmilda Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, geen nieuwe kinderen meer bij Kinderoorden Brakkeput.

Door Anneke Polak