Dave Levenstone - foto: Hazel Durand

Dave Levenstone

THE BOTTOM – De Sabaanse politieke veteraan Dave Levenstone vindt dat Sabanen hun zorgen niet genoeg uitspreken, aangezien in het evaluatierapport over de staatkundige vernieuwingen staat dat Saba het beter doet dan de andere eilanden.

“Maar ik denk niet dat we dit niet moeten zien als een tegenslag”, zegt hij. “De eilandraad moet een commissie zonder politieke banden aanstellen om de evaluatie te bestuderen en zo tot oplossingen te komen die het beste zijn voor het eiland.” Levenstone is oud-leider van de Saba Democratic Party en presentator van het populaire politieke radioprogramma Good Day Saba, waarin hij verschillende issues op het eiland bespreekt.

Levensonderhoud
“De eilandraad moet eerst de hoge kosten van levensonderhoud aanpakken”, zegt Levenstone. De ‘Convenant of Cooperation’, die drie supermarkten hebben getekend in februari en waarin maximumprijzen voor vijftien producten zijn vastgesteld, was volgens hem een goede start. “Maar we moet niet vergeten dat een supermarkt winst wil maken.”

Twee jaar geleden hebben vertegenwoordigers van de eilanden tijdens een conferentie op St. Eustatius voorgesteld om supermarktproducten samen in te kopen. “Dan zijn de supermarkten niet zo afhankelijk van Sint Maarten. Dit kan helpen met het verlagen van verzend– en importeerkosten, wat volgens de eigenaren de reden is voor dure producten in hun supermarkt.”

Import
De eilanden zouden volgens Levenstone veel nauwer met elkaar en omringende eilanden moeten samenwerken. “Al jaren zeggen we dat we onszelf moeten voorzien van eten, maar wat hebben we ondernomen? De vrachtschepen met voedsel komen nog steeds elke week aan op Saba. Er zijn eilanden in de buurt waar we van kunnen leren en waarmee we kunnen onderhandelen om verse producten te importeren.”

De oud-politicus vindt ook dat de eilandraad van Saba fulltime aan het werk moet. “De raad moet actiever worden. We zijn een klein eiland maar er zijn genoeg problemen om aan te pakken. In het evaluatierapport worden zowel de Nederlandse regering als de Sabaanse regering de huidige problemen verweten. De raad had de gemeenschap meer bij de evaluatie moeten betrekken om zo de ‘laid back’ cultuur te doorbreken.” De eilanden zouden volgens hem meer verantwoordelijkheden op zich kunnen nemen en daarbij de gemeenschap om input vragen. “Anders dan ligt het alleen aan de politici en dat zijn diegene die akkoord zijn gegaan met onze huidige status als bijzondere gemeente van Nederland.”

Saba Huis
Hij stelt voor om een ‘Saba Desk’ te starten, waar Sabanen, die al jaren in Nederland wonen en weten hoe Den Haag werkt, kunnen functioneren als een link tussen Nederland en Saba. “Dit kunnen ook contactpersonen zijn voor Sabaanse studenten en om de band tussen Sabanen in Nederland te versterken. Er wonen Sabanen verspreid over heel Nederland die hoog genoeg opgeleid zijn om de taak aan te kunnen. Als de desk groeit, wordt het een Saba Huis in Nederland.”

Terwijl de andere BES-eilanden, Bonaire en Sint Eustatius, hun heil zoeken in een referendum, vindt Levenstone dat Saba een poll moet houden waarmee Sabanen kunnen meten wat voor soort constitutionele status ze willen. “Tussen 2006 en 2010 hebben de eilanden met Nederland gesproken over de BES status, dus alle eilanden waren zich volledig bewust over wat er zou gaan komen. Je kan wel pleiten voor een referendum, maar als je niet zeker weet wat je wilt bereiken met een referendum, dan heeft het geen zin.”

Banden
Volgens Levenstone laat de politieke crisis op Sint Maarten zien waarom de eilanden na 10-10-‘10 nog steeds moeten samenwerken. “Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten moeten de banden aanhalen.”

Door Hazel Durand