Protest tegen de huidige status - foto: The Daily Herald / Althea Merkman

Protest tegen de huidige status – foto: The Daily Herald / Althea Merkman

ORANJESTAD – Brighter Path Foundation wil de dekolonisatiecommissie van de Verenigde Naties inschakelen. De stichting is een van de drijvende krachten achter het streven om een referendum over de staatkundige toekomst van St. Eustatius te houden.

 
Gedeputeerden en de eilandsraad staan achter een referendum, dat in november wordt gehouden. Een datum is echter nog niet vastgesteld en de vragen die aan de kiezer worden voorgelegd evenmin. Zo is het ook nog niet bekend of de bevolking van Statia zich zal kunnen uitspreken over onafhankelijkheid.

 
Wel staat vast dat het referendum, dat voorafgaand aan de evaluatie van de huidige constitutionele status van Bonaire, Statia en Saba in 2015 zal worden gehouden, slechts een adviserend karakter zal hebben.

 
Onvrede
Brighter Path vindt het van belang dat Statianen zich over de huidige status van het eiland kunnen uitspreken, omdat deze veel onvrede met zich mee brengt. Vooral sociaaleconomisch veroorzaakt de status van bijzondere gemeente problemen, met stijgende prijzen en verhoogde belastingdruk. Brighter Path wil dat de mening van Statianen wordt meegenomen in de evaluatie, ook omdat ze zich nog niet eerder rechtstreeks over de huidige status heeft kunnen uitspreken.

 
In het referendum dat op 8 april 2008 op Statia werd gehouden, werd met 83 procent van de stemmen voor het behoud van de Nederlandse Antillen gekozen. Omdat de andere eilanden de Nederlandse Antillen als staatkundige eenheid wilden verlaten, koos het eilandbestuur uiteindelijk voor rechtstreekse banden met Nederland. Veel Statianen zijn van mening dat die status is opgedrongen en voor veel problemen heeft gezorgd.

 
“Het is van belang dat de VN op de hoogte is van de specifieke situatie waarin Statia verkeert en vanaf nu betrokken wordt bij het proces,” laat Brighter Path weten.

 
Door John van Kerkhof