Schoolhoofd Marion Lopez, inmiddels met pensioen | Foto: Sharina Henriquez

Schoolhoofd Marion Lopez, inmiddels met pensioen | Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Op 14 april slaat een groep jongeren het hoofd van basisschool Colegio Santa Filomena in San Nicolas op het schoolplein in elkaar. Het leidt tot acties in het onderwijs tegen steeds extremere vormen van onveiligheid op scholen. De overheid vormt een commissie en belooft snel actie. Na 5 maanden is het weer opvallend stil.

Het bewuste schoolhoofd, Marion Lopez, wil niet veel kwijt over de aanval zelf vanwege het politieonderzoek, maar hij beschouwt het als het ‘dieptepunt’ van zijn 34-jarige carrière. Hij praat over het aantal geweldsincidenten op scholen dat ‘bloeit en volwassenen die kinderen inzetten voor hun criminele activiteiten, wetende dat kinderen niet zwaar kunnen worden gestraft’.

Sharina Henriquez in gesprek met Marion Lopez

Daarnaast doen het schoolbestuur, overheid en politiek meestal pas iets als de scholen zelf met acties de aandacht van de media trekken, vindt hij. Ook na zijn aanval werd massaal actie gevoerd als steunbetuiging, maar vooral om te protesteren tegen het uitblijven van echte oplossingen tegen de onveiligheid op scholen. Lopez zegt dat hij de steun prettig heeft gevonden. Bovendien heeft ‘zijn’ basisschool nu 24 uur bewaking . “Maar waarom moet er eerst iets gebeuren, voordat er actie is ondernomen.”

Protocol
Een van de oplossingen waaraan de overheidscommissie nu werkt, is het opstellen van een gedragsprotocol. Lopez ziet daar het nut niet van in; er bestaat als zoiets, namelijk het protocol Veilige School. Dat werd 4 jaar geleden opgesteld en is getekend door overheid, politie, Openbaar Ministerie, stichtingen en scholen om te onveiligheid aan te pakken. De uitvoering daarvan is echter blijven hangen.

Door Sharina Henriquez