Bert Wielenga is bezorgd  omdat ze op Aruba makkelijk slaan| Foto: Sharina Henriquez

Bert Wielenga is bezorgd omdat ze op Aruba makkelijk slaan| Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – De overheid gaat de veiligheid in Arubaanse scholen meten. Door incidenten als het in elkaar geslagen schoolhoofd van basisschool Filomena in april en vorige week de doodsbedreiging van de rector van Colegio Arubano, lijkt het steeds slechter gesteld met de veiligheid. Er zijn geen cijfers want de meeste scholen registreren niets.

Dat zegt Bert Wielenga van Telefon pa Hubentud, Stichting Kindertelefoon. Hij is al jaren actief in het onderwijs en jeugdhulpverlening en een van de initiatiefnemers van het protocol Veilige School vier jaar geleden.

Sharina Henriquez in gesprek met Bert Wielenga

Hij snapt de commotie na het gebeuren met de ‘cabesante van Filomena’, maar zegt dat het hem niet heeft verrast. Hij begeleidde eerder scholen die met deze ernstige incidenten kregen te maken. “Ik heb gewerkt met casussen waarbij leerkrachten andere leerkrachten in elkaar sloegen op het schoolplein of waar ouders op school komen en een kind in elkaar slaan. Dat vind ik het zorgelijke in deze maatschappij, men slaat inderdaad best makkelijk.”

Of het echt onveiliger wordt op scholen of het alleen een gevoel is, dat moet nog blijken na de meting. Ondertussen is er weer een nieuw impuls binnen de overheid, scholen en maatschappelijke instanties om scholen veiliger te maken. Zoals een gedragsprotocol.

Wielenga hoopt wel dat scholen dit ook echt gaan gebruiken en niet lange tijd ongebruikt in de kast blijft. Zoals bij andere protocollen als dat van Veilige School is gebeurd. Want hij vindt het niet terecht dat scholen klagen dat er niets gebeurt terwijl de kennis wat te doen, wel op de scholen is.

Door Sharina Henriquez