De vers geverfde lokalen op de Prins Bernardschool

De vers geverfde lokalen op de Prins Bernardschool

WILLEMSTAD – Directeur Bentley Leonora van de Prins Bernardschool is content dat de school deze zomer na vijftien jaar eindelijk is gerenoveerd: “Het is prachtig geworden, maar was ook echt nodig. Gelukkig is het oude, vuile plafond niet op de kop van de kinderen gevallen!”

Leonora heeft de laatste jaren geroeid met de riemen die hij had. Hij probeerde zelf wat op te knappen of kreeg hulp van vrienden. “We hebben zelf geverfd en wat tekeningen gehangen op de lelijkste plekken in het plafond en de muren, maar uiteindelijk helpt alleen een renovatie. Het gebouw is gewoon te oud.”

Scholen worden nu gerenoveerd: reportage van Elisa Koek

De school had te weinig lokalen dus krijg nu extra lokalen. Ook wordt het plafond aangepakt, want dat is al eens naar beneden gekomen. “Soms na een weekend troffen we een stofbende aan van een stuk plafond dat was ingestort. Gelukkig was er niemand toen het gebeurde.”

Meer scholen hebben tientallen jaren gewacht op renovatie. Nu wordt er werk van gemaakt. Maar als er alleen maar gaten in het plafond zitten of de verf is afgebladderd is dat nog niet genoeg voor een verbouwing. Het budget van de overheid voor onderhoud en renovatie is er nu wel, maar blijft beperkt.

Afhankelijk van overheid
Reda Sosial is de uitvoerende organisatie van de renovatie aan de Sint Bernardschool. Ook zij zouden graag meer doen, maar ze zijn afhankelijk van de overheid. “Wij hebben geen invloed op welke school wanneer gerenoveerd wordt”, vertelt directeur van Reda Sosial Wilbert Bonafacia. “De financiering komt van de overheid en hangt af van de plannen die zij hebben.”

Bij  de Goslingaschool in Otrobanda is de renovatie eind juni gestart en loopt voorlopig door (foto: Elisa Koek)

Bij de Goslingaschool in Otrobanda is de renovatie eind juni gestart en loopt voorlopig door (foto: Elisa Koek)

Bij de Goslingaschool in Otrobanda is de renovatie eind juni gestart en loopt voorlopig door. De school krijgt een extra gebouw met vier lokalen, omdat ook zij kampten met ruimtegebrek.

“Het heeft lang geduurd”, vertelt Gianward la Croes, directeur van de school sinds vier jaar. “Mijn voorgangers hebben erg hun best gedaan, maar zij hebben de renovatie helaas nooit kunnen meemaken. Ik ben blij dat het nu toch gebeurt, want het is belangrijk voor kinderen om les te krijgen in een schone, rustige omgeving. Ze brengen tenslotte veel tijd door op school dus deze omgeving heeft wel degelijk effect op hen.”

Urgentie
Directeur van Dienst Openbare Scholen (DOS) Roland Guribaldi geeft toe dat scholen soms lang moeten wachten op verbouwing en er ook nu nog steeds scholen zijn die een renovatie goed kunnen gebruiken.

DOS selecteert de scholen op basis van de urgentie. De criteria lopen uiteen. “Soms zijn het daken die totaal vervallen zijn, maar ook elektra is erg belangrijk en natuurlijk de toiletten. Zonder werkend toilet kan een school geen leerlingen ontvangen. Zoiets moet meteen worden opgelost. We helpen al onze scholen, maar sommige hebben meer hulp nodig.”

DOS krijgt een jaarlijks budget van de overheid dat bestemd is voor onderhoud en renovatie van de scholen. Dit budget is volgens Guribaldi nog te klein. “We ontvangen jaarlijks drie ton en doen ons best om te werken binnen dit budget, maar meer kunnen we niet doen. Ook wij roeien met de riemen die we hebben.”

Door Elisa Koek