Antilliaanse en Arubaanse mannen vaakst slachtoffer van moord in Nederland, blijkt uit analyse CBS-cijfers over de afgelopen vijf jaar - foto: Nederlands Forensisch Instituut

Antilliaanse en Arubaanse mannen vaakst slachtoffer van moord in Nederland, blijkt uit analyse CBS-cijfers over de afgelopen vijf jaar – foto: Nederlands Forensisch Instituut

DEN HAAG – Vertegenwoordigers uit de Antilliaanse gemeenschap in Nederland maken zich veel zorgen over een recente publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek: Antilliaanse en Arubaanse mannen worden bijna dertien keer vaker dan autochtone Nederlandse mannen vermoord, blijkt uit analyse over de afgelopen vijf jaar.

De vele moorden onder de Antilliaanse en Arubaanse Nederlanders zouden direct gerelateerd zijn aan drugshandel en de vraag ernaar in Nederland, stelt Glenn Helberg van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN). Wat de onderzoeksresultaten van het CBS over Antillianen en Arubanen in werkelijkheid aantonen? “Ik weet al jaren niet wat deze cijfers zeggen”, zegt Helberg.

“Wat ik weet, is dat er in de hoofden van politici door deze cijfers alarmbellen gaan rinkelen en dat zij vervolgens met stoere taal komen”, stelt Helberg. “De vrees is dat politici in Nederland de statistieken zullen gebruiken en misbruiken voor politiek gewin, in plaats van dat er gezocht wordt naar oplossingen.”

Regeringsvertegenwoordiger Marvelyne Wiels (links) van Curaçao en Josianne Fleming-Artsen (rechts) van Sint Maarten. - archieffoto: John Samson

Regeringsvertegenwoordiger Marvelyne Wiels (links) van Curaçao en Josianne Fleming-Artsen (rechts) van Sint Maarten. – archieffoto: John Samson

‘Schokkend’
Het Sint Maartenhuis in Den Haag hekelt de ‘generalistische classificatie’ van Antillianen en Arubanen in de onderzoekresultaten. Als het specifiek gaat om bijvoorbeeld het percentage per eiland en de oorzaken, laat het CBS geen cijfers zien. Wat gevolmachtigde minister Josiane Fleming-Artsen vrijwel zeker weet, is dat het aantal slachtoffers onder Sint Maartenaren in werkelijkheid minimaal is. Desondanks komen de cijfers van het CBS als ‘schokkend en zeer onfortuinlijk’ aan.

Het Curaçaohuis wil liever niet inhoudelijk reageren. “Na intensieve bestudering van het verschenen artikel zal er contact worden opgenomen met de verschillende gemeentes”, laat gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels weten. Het Arubahuis heeft geen reactie gegeven.

Falend beleid
Met of zonder subsidie, de Antilliaanse organisaties willen doorgaan met het aanpakken van de problemen. “Tegenwoordig wordt er door politici onvoldoende gehoor gegeven aan de dringende signalen die vanuit de Antilliaanse gemeenschap afgegeven worden”, legt Helberg uit. Hij vindt het opmerkelijk hoe de politiek in Nederland omgaat met allochtonen en statistieken.

OCaN-voorzitter Glenn Helberg. - foto: John Samson

OCaN-voorzitter Glenn Helberg. – foto: John Samson

In de jaren toen de Rijksoverheid subsidies gaf, lieten 22 gemeenten in Nederland zich omdopen tot Antillianengemeenten. Met het afschaffen van het doelgroepenbeleid door de regering, verdween samen met de subsidiegelden ook de politieke term Antillianengemeenten. “De evaluatie van de bestuurlijke arrangementen liet zien dat de projecten van de Antilliaanse professionals die de oorzaken aanpakten, succesvol waren. Waarom worden the lessons learned niet meer structureel ingezet?”, zegt Helberg.

Ook de Sint Maartense gevolmachtigde minister vraagt zich nu af wat de Nederlandse overheid van plan is. “Zo’n specifiek onderzoek heeft redenen ten grondslag gehad. Ook gezien in het licht van een andere conclusie die aangeeft dat het moordcijfer in Nederland is gedaald”, zegt ze. Ook zij betreurt dat Den Haag afgestapt is van een specifiek beleid gericht op de ‘Antillianen-problematiek’, naar een meer algemeen beleid. Fleming-Artsen ziet liever dat misdaad en criminaliteit onder Antilliaanse en Arubaanse Nederlanders weer gezamenlijk wordt aangepakt. Begin september heeft het Sint Maartenhuis een overleg met de gemeente Rotterdam, over hun eilandgenoten in die gemeente.

Dialoog
De Vereniging Antilliaans Netwerk hoopt snel meer aandacht te krijgen voor agressiviteit en criminaliteit onder Caribisch-Nederlandse jongeren. Op 17 september organiseren zij samen met schrijver en criticus Jopi Hart een dialoog in Amsterdam, waarbij wetenschappers en hulpverleners samen met de Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap, op zoek gaan naar oplossingen.

Door John Samson