Programmamaker Fardy Lodowica (links) en presentatoren Patricia Gruber en Ricky Martinus gaan elke zondag de studio in om zo veel  mogelijk Antilliaanse jongeren te bereiken met hun actualiteitenprogramma - foto: John Samson

Programmamaker Fardy Lodowica (links) en presentatoren Patricia Gruber en Ricky Martinus gaan elke zondag de studio in om zo veel mogelijk Antilliaanse jongeren te bereiken met hun actualiteitenprogramma – foto: John Samson

ROTTERDAM – Het Antilliaanse radioprogramma ‘Djawoki’ dat in Nederland wordt uitgezonden bij Radio Brasa is broodnodig. Dat zeggen de makers van het programma. “Gevoelige onderwerpen over onze eilanden worden alleen in de huiskamer besproken, maar niet zo snel publiekelijk én op diezelfde kritische manier”, zegt Fardy Lodowica (27).

Al bijna een jaar wordt op de zondagmiddag ‘Djawoki’ uitgezonden, speciaal voor Antilliaanse studenten en afgestudeerden in Nederland. Twee uur lang kritische studiogesprekken, afgewisseld met vrolijke Caribische muziek.

Nederlandse media
Tijdens elke uitzending doen de presentatoren hun best om de positieve verhalen uit de Antilliaanse gemeenschap zo veel mogelijk te benadrukken. Het radioprogramma wil dan ook een tegengeluid zijn voor ‘de Nederlandse media’, die volgens de vrijwilligers Antillianen steeds negatief ‘framen’. “Maar als iemand iets bereikt in de sportwereld, dan is het ineens geen Antilliaan. Dan is het Nederlander”, aldus presentatrice Patricia Gruber (24).

De presentatrice voelt zich geroepen om het zelfbeeld van Antilliaanse jongeren te helpen verbeteren. “Er zijn zoveel mooie dingen aan de Antilliaanse cultuur die niet genoeg naar voren komen.”

De wens om het radioprogramma te produceren is volgens de makers deels het resultaat van een cultuur waarin mensen niet altijd openlijk kritisch durven te zijn, en deels het resultaat van het onderwijssysteem op de eilanden. De scholieren krijgen te weinig mee van hun eigen identiteit, cultuur en geschiedenis. “We willen daar verandering in zien, dus hebben we dan maar zelf het initiatief genomen om een show te produceren die bepaalde onderwerpen aankaart”, zegt Lodowica.

Tweestrijd
Kritisch zijn blijkt voor het produceren van ‘Djawoki’ zelf eigenlijk ook een worsteling. Uit vrees dat de onderwerpen te hard aankomen bij de Antilliaanse luisteraars, komen bepaalde onderwerpen bewust nog niet aan bod. “Het is een tweestrijd voor ons: het kritisch zijn en het bijdragen aan een positieve beeldvorming over Antillianen. Je wil ook verbroedering, dus moeten we luisteraars meenemen en klaarstomen voor wat gaat komen”, vertelt Lodowica.

Hetzelfde geldt voor de gasten die zij graag willen uitnodigen: “We weten allemaal wat er gebeurt met mensen die te controversieel zijn over onze cultuur. De deuren gaan dicht.”

Grotere onderwerpen zoals hoe families omgaan met een homoseksueel kind, of wat voor invloed religie heeft in de Antilliaanse samenleving moeten in de komende maanden besproken worden, vinden de makers. Dan gaat ook de telefoonlijn open en is de hoop dat hun luisteraars tijdens de uitzending van zich gaan laten horen.

Door John Samson