De Curaçaose gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels beantwoordt vragen van het publiek tijdens een bijeenkomst in Tilburg - foto: John Samson

De Curaçaose gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels beantwoordt vragen van het publiek tijdens een informatiesessie in Tilburg – foto: John Samson

TILBURG – “Er is een grote noodzaak aan informatie. Ik denk dat dit de elfde bijeenkomst is sinds mijn aantreden. We hebben al vier aanvragen gekregen om in diverse gemeentes terug te komen”, zegt gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels tijdens een informatiesessie met Curaçaoënaars in Tilburg.

Bijna een uur lang kwamen er vragen vanuit het publiek, vooral over remigratie en financiële steun. De ‘Roadshow’ is bedoeld om Curaçaoënaars in Nederland te informeren over wat het Curaçaohuis doet en over de praktische zaken, zoals het vinden van werk of woning op het eiland.

Het Curaçaohuis is naar Tilburg gekomen op initiatief van de stichting Caribische Senioren Tilburg. Er zijn vanuit hun achterban veel vragen over de pensioenregelingen. Het papierwerk voor de Sociale Verzekeringsbank in Nederland bijvoorbeeld, zou ingewikkeld en tijdrovend zijn.

Het publiek krijgt na afloop van de presentatie de kans om vragen te stellen aan de gevolmachtigde minister - foto: John Samson

Het publiek krijgt na afloop van de presentatie de kans om vragen te stellen aan de gevolmachtigde minister – foto: John Samson

‘Yu di Kòrsou promé’
Veel van de aanwezigen zouden eigenlijk terug willen keren naar hun eiland om daar aan de slag te gaan. Zij willen graag bijscholing, talentontwikkeling en hulp van het Curaçaohuis bij het vinden van werk bij remigratie. Uit de vragen blijkt ook hun bezorgdheid over de werkloosheid op het eiland. Als het aan de gevolmachtigde minister ligt: ‘Yu di Kòrsou promé’ (Curaçaoënaar eerst) en dus ook Curaçaoënaars in Nederland moeten voorrang krijgen bij het vinden van werk op het eiland.

Tot enkele jaren geleden bood de Nederlandse overheid aan Antillianen de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor de remigratieregeling, waarbij onder andere tickets betaald werden. Ook bij het Curaçaohuis krijgen ze vaak vragen over die ‘oprotpremies’, vertelt Wiels. “Dat bestaat niet meer en het Curaçaohuis geeft geen oprotpremies, wél informatie over remigratie naar Curaçao.”

Financiële steun
De vragen gaan ook over financiële steun vanuit de overheid. Een vrouw uit het publiek wil graag remigreren naar Curaçao, maar wel met behoud van haar Nederlandse uitkering: “Dat is niet mogelijk, terwijl de Marokkanen wel naar Marokko kunnen met hun uitkering. Zou de [Curaçaose] regering ons hiermee kunnen helpen?” Wiels zegt dat mensen dat niet van de belastingbetaler kunnen verwachten. “Ik respecteer dat niet iedereen kan werken, maar veel mensen kunnen dat wél. Laat die uitkering links liggen en ga werken. Geef jouw kinderen een goed voorbeeld, zodat ze weten dat zij later ook moeten werken.”

Door John Samson