Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels tijdens haar eerste werkdag op 10 juni 2013

Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels tijdens haar eerste werkdag op 10 juni 2013

WILLEMSTAD – De gevolmachtigde minister voor Curaçao in Nederland, Marvelyne Wiels, heeft baantjes uitgedeeld zonder de daarbij behorende procedures te volgen. Dat zeggen haar medewerkers in Den Haag.

 
In de zomervakantie heeft Wiels haar 21-jarige dochter Gilanne Pieternelle aangenomen voor zes weken. Na de vakantie is haar, zonder sollicitatieprocedure, een contract aangeboden voor twee dagen per week op de afdeling Werving en Selectie.

 
Gewenste kandidaat
Voor de digitalisering van het archief en ander ICT-werk liet Wiels een aantal mensen oproepen, maar de gewenste kandidaat bleek de 29-jarige Andrew ‘Andy’ Wilsoe. Hij is de zoon van PS partijprominent Elmer ‘Kadè Wilsoe, voormalig minister van Justitie. Ook Andrew hoeft niet te solliciteren.

 
Op de afdeling Financiën werkt sinds begin augustus Mylene Gerard, een vriendin van Wiels. Zij kreeg een contract voor zes maanden en heeft geen sollicitatieprocedure gevolgd.

 
Op 16 september treedt de voormalige persvoorlichter Jassir Dewindt in dienst. Hij is een oude bekende en werkte van juli tot december 2012 op het Curaçaohuis. Vanwege de financiële aanwijzing door Nederland kon zijn contract destijds niet verlengd worden. Hij heeft nu een contract voor zes maanden gekregen. Ook hier is geen sollicitatieprocedure gevolgd.

 
Jaarrekeningen
Ten slotte haalt Wiels in het najaar Linda Tonkes binnen voor twee dagen per week, om als externe freelance accountant de jaarrekeningen van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister te checken. De jaarrekeningen worden normaal gesproken verwerkt en gecontroleerd door overheidsaccountant SOAB en accountantsbureau Deloitte.

 
De Curaçaose overheid mag na de aanwijzing door de Rijksministerraad geen vast personeel meer aannemen. Er geldt een vacaturestop, behalve voor zogenaamde ‘kritische’ functies. Voor zo’n kritische functie, die van directeur van het Curaçaohuis, heeft Melvin Statia een contract voor zes maanden gekregen. Er was afgesproken om half november een nieuwe directeur te zoeken via een open sollicitatieprocedure. Die vacature is tot op heden niet gepubliceerd. Statia heeft ondertussen verlenging van zijn tijdelijk contract gekregen tot februari 2014.

 
Vriendjes
In het verleden zijn er veel vriendjes binnengeloodst op het Curaçaohuis, maar onder Sheldry Osepa werd daar een eind aan gemaakt. Zowel Osepa als zijn opvolger Roy Pieters zeggen dat het tijdelijk aannemen van mensen mogelijk is als het ministerie van Financiën daar groen licht voor geeft. Het aannemen van vriendjes of partijgenoten aannemen is niet toegestaan. Beide ex-ministers zeggen dat, sedert het ministerie van Financiën bij de procedure betrokken is, er een projectfile moet zijn om budget te krijgen. Met het schuiven van posten valt dit probleem te omzeilen.

 
Het Curaçaohuis laat weten dat voor alle uitgaven ten behoeve van het kabinet van de Gevolmachtigde Minister steeds akkoord is verkregen door de Raad van Ministers in Willemstad en dat het kabinet ook afstand neemt van beschuldigingen van vriendjespolitiek of nepotisme: “Het gaat om suggestieve, niet op waarheid berustende uitspraken die afbreuk doen aan de integriteit van het Curaçaohuis”. De gevolmachtigde minister weerlegt de feiten en omstandigheden echter niet. Ze zegt wel “dat de zaak de volle aandacht van de juristen van het Curaçaohuis heeft.”

 
Door Dick Drayer