Beweeg je brein

foto: Jamila Baaziz

TILBURG – “Hoe heet die ene bloem ook alweer?” Fit ouder worden gaat niet altijd vanzelf. Daarom volgen dertig – grotendeels Caribische – senioren een een training om hun hersens te ‘kraken’. Initiatiefnemer Mariëta Emers wil stimuleren dat Caribische senioren zo lang mogelijk fit blijven.

Reportage senioren trainen hun brein (bijdrage: Jamila Baaziz)

Armen zwaaien in het rond, benen stappen naar links en rechts en sommige heupen blijken ook nog goed los te zitten. Maar ook de lachspieren worden goed opgewarmd. De training ‘Beweeg je brein’ van de Argentijnse Laura Kerszenblat bestaat uit een combinatie van fysieke en mentale oefeningen. Wie niet op kan staan, blijft zitten en doet vanuit een stoel mee. Het gaat allemaal om de beweging en de activiteit. Door gevarieerd bezig te zijn worden de hersenen geactiveerd, zo legt Kerszenblat uit, en dat maakt het makkelijker om dingen te onthouden.

Concentratie
Deelnemer Lisa (84 jaar) is gefascineerd door de informatie die ze hoort. Vooral de informatie over concentratie en logica bevallen haar. Haar brein werkt nog goed, vindt ze, hoewel ze wel even moet nadenken als haar gevraagd wordt welke oefening ze het leukst vond. Haar buurvrouw Gloria (86 jaar) zit de hele dag naast haar en samen lossen ze allerlei opdrachten op. Gloria’s knieën willen niet zo goed meer, maar ze geniet van de dag en de opdrachten.

Trainer Kerszenblat hoopt dat de aanwezigen haar oefeningen zelf en met anderen blijven doen. Centraal bij haar techniek staan een aantal punten: concentratie, waarneming, motoriek, het trainen van het korte- en lange termijngeheugen, logica, ruimtelijke oriëntatie en taal. Het is belangrijk om de verschillende elementen te trainen, aldus Kerszenblat: “Door stimulatie van verschillende delen van je hersenen kun je beter reageren als er iets gebeurt en makkelijker dingen onthouden. Alleen puzzelen of borduren is niet genoeg. Ik ken mensen die ik na mijn training terugzag die tegen me zeiden: ‘Ik kan nu weer boodschappen doen zonder lijstje, want ik kan beter onthouden wat ik nodig heb.’ Het gaat om praktische zaken die het leven van mensen makkelijker maken.”

Initiatiefnemer Emers is blij dat de Caribische ouderen de training enthousiast volgen. De bedoeling is dat zij deze zelf gaan gebruiken om andere ouderen ook mentaal fit te houden. “Caribische ouderen in Nederland zijn vaak slecht geïnformeerd over de mogelijkheden. Ik probeer mensen bewuster te maken en te stimuleren. En ik hoop dat zij hun kennis weer doorgeven aan anderen.”

door: Jamila Baaziz

Beweeg je brein 2