Veel vragen van het publiek tijdens de FKP-bijeenkomst in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. - foto: John Samson

Veel vragen van het publiek tijdens de FKP-bijeenkomst in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. – foto: John Samson

AMSTERDAM – De eerste informatiesessie van de Fundashon Kas Popular (FKP) in Nederland trekt een volle zaal Curaçaoënaars die veel vragen hebben over volkshuisvesting op Curaçao.

De presentatie gaat vooral over de nieuwbouwwijk Wechi. Voor FKP zijn de bijeenkomsten een kans om een beeld te krijgen van welke groepen mensen in Nederland interesse hebben in woningbouwprojecten op Curaçao en wat hun wensen dan zijn.

Wachtlijst
Op Curaçao telt de wachtlijst voor sociale huurwoningen ruim 5.000 mensen, omdat de overheid al jaren slecht volkshuisvestingsbeleid voert, maar ook omdat de staat al jaren miljoenen guldens aan FKP verschuldigd is. Op de sociale media zijn er ook boze reacties over dat FKP informatiesessies houdt in Nederland. Maar het is niet de bedoeling dat deze wachtlijst nu aangevuld gaat worden met Curaçaoënaars die in Nederland zitten, legt FKP-directeur Arthur Con uit.

De volkshuisvesting biedt Curaçaoënaars in Nederland wel de mogelijkheid om eventueel een FKP-woning op het eiland te kopen als zij het geld hebben en terug willen keren. Door meer woningen te gaan verkopen, hoopt de Curaçaose volkshuisvesting dat er meer geld in kas komt. “Door het kopen van een woning, help je mensen die niet op zichzelf aan een woning kunnen komen, door deze kruis-subsidiëring”, aldus Con. “Koop- en huurwoningen die niet afhankelijk zijn van huursubsidie, zijn direct verkrijgbaar.”

Vergrijzing
Het kabinet op Curaçao wil dat het aantal inwoners op het eiland gaat toenemen, liefst met de hoogopgeleide Curaçaoënaars die ooit naar Nederland zijn vertrokken voor een studie, want het eiland kampt met vergrijzing. Als de beroepsbevolking blijft krimpen, dan zou dat verschillende negatieve gevolgen met zich meebrengen voor de economie en sociale zekerheid op het eiland.

Ook gevolmachtigd minister Wiels geeft antwoord tijdens de vragenronde bij de FKP-sessie in Amsterdam. - foto: Pieter Hofmann

Ook gevolmachtigd minister Wiels geeft antwoord tijdens de vragenronde bij de FKP-sessie in Amsterdam – foto: Pieter Hofmann

Hulp overheid
De baanzekerheid op het eiland baart de aanwezige Curaçaoënaars zorgen en er blijven daarom vragen uit het publiek komen over remigratie. Wie naar de informatiesessie is gegaan met de hoop dat de Curaçaose overheid hen gaat helpen met remigreren, heeft het mis. “We gaan niemand helpen om terug te gaan, want we hebben de middelen niet”, reageert gevolmachtigd minister Marvelyne Wiels, die de FKP tijdens de vragenronde bijstaat. “Het is een weloverwogen besluit die een ieder moet doen. Je moet je verantwoordelijkheden daarvoor dragen, precies zoals toen jij dat hebt gedaan toen je naar Nederland bent gekomen.”

Door John Samson