Officieren van justitie Hambeukers en Rammeloo. Midden: advocaat Wesselius | foto Bòi Antoin

Officieren van justitie Hambeukers en Rammeloo. Midden: advocaat Wesselius | foto Bòi Antoin

KRALENDIJK – Rechter Irma Lips heeft het verzoek van het Openbaar Ministerie BES om Rayan Frans – de hoofdverdachte in de dubbele moordzaak Country Garden – te verplichten een psychiatrisch en psychologisch onderzoek te laten ondergaan in een psychiatrische observatiekliniek afgewezen.

 
De rechtszaak tegen Frans is aangehouden tot later dit jaar. Op 3 juni staat hij voor de rechtbank voor de pro forma zitting. Desondanks nam rechter Irma Lips op de laatste zittingsdag van Country Garden drie beslissingen.

Pieter Baan Centrum
Lips vond het verzoek van het OM voor een observatie in het Pieter Baan Centrum in Utrecht niet goed onderbouwd. Frans heeft eerder aangegeven niet mee te willen werken. Volgens Lips is er niet voldoende informatie die een verplichte observatie rechtvaardigen. Ook het verzoek van de verdediging en van Frans zelf om vrijgelaten te worden in afwachting van zijn zaak, is afgewezen. Er zijn voldoende bewijzen tegen hem om in hechtenis te blijven, aldus Lips. Zij honoreerde ook niet het verzoek van Frans om op Aruba opgesloten te worden in plaats van in Nederland.

Emotioneel vertelde Frans vrijdag in de rechtszaal dat hij de situatie waarin hij bevindt niet langer uithoudt. Zijn familie op Bonaire wordt regelmatig bedreigd en geïntimideerd door familie van de slachtoffers, aldus Frans. Hij sprak ook van vernielingen aan auto’s. Ook eet hij niet goed in de gevangenis in Nederland. Frans zat sinds zijn aanhouding vorig jaar opgesloten in een gevangenis in Almere. Daarna is hij overgeplaatst naar Roermond. De grote afstand maakt het zijn advocaat Roy Gonet moeilijk om goed met Frans te communiceren. Daarom is de zaak aangehouden.

Opmerkelijk
De beslissing van Lips op de laatste zittingsdag om de verdachten Winklaar en Janga niet vrij te laten is opmerkelijk. Twee andere verdachten Martijn en Alcantara Gil hoorden donderdag van rechter Lips dat de vrijspraak wordt toegekend conform de eis van het OM. Beiden zijn nu vrij man. Het OM heeft voor al de vier verdachten vrijspraak geëist. Hoewel Winklaar en Janga al op vrije voeten zijn, moeten ze tot 27 februari wachten voor hun uitspraak. Op die datum krijgen ook de verdachten Gerson Cueto Pacheco en Carlos Wanga de uitspraak in hun zaak te horen.

Door Belkis Osepa