Officier van Justitie Henry Hambeukers - foto: Belkis Osepa

Officier van Justitie Henry Hambeukers – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – “De verdachte R.F. heeft gewoon een advocaat.” Zo reageert hoofdofficier van Justitie Henry Hambeukers op het nieuws vanuit Nederland dat advocaat Sander Janssen de verdediging van de verdachte in de dubbele moordzaak Country Garden heeft neergelegd.

Janssen deed zijn verklaring op de website Crimesite.nl. Volgens de Nederlandse strafpleiter kan de verdachte R.F. geen eerlijk proces krijgen omdat zij beiden in Nederland zijn. Door de afstand is het praktisch moeilijk om de verdediging te voeren, zegt Janssen. F. is al twee keer overgekomen voor de pro forma- en regiezitting.

Volgens Janssen kan hij moeilijk het standpunt van F. overbrengen aan de rechtbank. Dat gebeurt via een advocaat op Curaçao die voor de zitting wordt ingevlogen. Hij en zijn cliënt zijn niet op de hoogte van de getuigenverhoren, terwijl die cruciaal zijn.

Bijstand
Advocaat Roy Gonet verdedigt de verdachte R.F., informeert Hambeukers. Janssen verleende bijstand in Nederland. Die toevoeging is nu gestopt. Gonet is toegelaten bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. “Janssen kon ook vragen om toegelaten te worden, voor zover ik weet is dat niet gebeurd.”

De rechtbank heeft aangegeven dat het Openbaar Ministerie (OM) ervoor moet zorgen dat Gonet zoveel mogelijk kan doen voor zijn cliënt. “Dat doen we ook. Hij kan de verdediging doen, ondanks de afstand.”

“We hebben afspraken met de advocaat dat als hij meer contact wil met zijn cliënt dat het geregeld kan worden. Er is daarvoor een onkostenvergoeding beschikbaar. Gonet moet aangeven wat hij wil; tot nu toe heeft het OM niets concreets gehoord.”

Door Belkis Osepa