Beveiliging houdt een oogje in de zeil - Foto Belkis Osepa

Beveiliging houdt een oogje in de zeil – foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – De inhoudelijke behandeling van de dubbele moordzaak Country Garden in november belooft een spannende rechtszitting te worden. De regiezitting laat al zien dat er sprake is van intriges, intimidaties, leugens en bedreigingen.

 
Het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging staan lijnrecht tegenover elkaar. Tussen de vijf verdachten heerst er een tweespalt.

 
Met voetboeien om de enkel kwamen de vijf verdachten de rechtszaal binnen schuiven. De in Nederland vastgehouden verdachte Rayan Frans kwam als laatste de rechtszaal binnen. Apart van zijn voeten waren ook zijn handen bij binnenkomst geboeid en vastgebonden aan zijn middel. Beveiligingspersoneel met kogelvrij vesten zaten op strategische hoeken in een alerte positie, wachtend op een onverwachte gebeurtenis.

Politiehelikopter
Ook buiten doen de veiligheidsmaatregelen denken aan de recente behandeling van de moordzaak van Helmin Wiels op Curaçao. Een politiehelikopter circuleerde boven Fort Oranje waar de rechtbank bevindt. Politie, marechaussee, gevangenisbewaarders en beveiligers waren volop aanwezig om de bewegingen binnen en buiten het fort goed in de gaten te houden.

 
Ze zaten op een rij op de bank, terwijl hun schuld of onschuld nu al in grote lijnen wordt getoetst door hun advocaten, het OM en de rechter. Aan de lichaamstaal van de vijf verdachten is te zien dat er een tweespalt is. Later wordt de tweespalt verbaal.

 
De verdachten zijn in twee kampen verdeeld: de twee verdachten Wanga en Pacheco die belastende verklaringen hebben afgelegd tegen de andere drie. En deze drie – Frans, Winklaar en Janga – ontkennen alle betrokkenheid. Ze probeerden diverse keren de regiezitting te onderbreken. Een van de eerste onderbrekingen was van Rayan Frans: “Kunnen we niet pauzeren, ik heb dorst.” Een bekertje water werd voor hem gehaald.

 
Onderbreking
Zo nu en dan spreken ze onderling met elkaar en proberen soms ook het relaas van officier van Justitie Henry Hambeukers te onderbreken. “Hij zit gekke dingen te praten.” Rechter Irma Lips grijpt in: “Ik vraag jullie om je mond te houden en om ook niet onderling te gaan kletsen. Het is belangrijk om goed te luisteren.” Het hield toch niet op: “Jullie moeten de waarheid zeggen, of anders zijn jullie de klos.” Bij deze laatste onderbreking was het voor rechter Lips genoeg: “Nu word ik boos”, beet ze verdachte Winklaar toe. “Het is echt uw laatste kans”.

De twee verdachten Wanga en Pacheco kregen diverse keren intimiderende blikken van het andere kamp en ook verbale bedreigingen tijdens de regiezitting zelf. Bij de gelegenheid om een woord te richten aan de rechtbank, nam Wanga zijn kans: “Het is niet de eerste keer dat er een soort bedreiging geuit wordt. Het is eerder in de gevangenis gebeurd. Jullie hebben het nu zelf gehoord.”

 
Het beschuldigende trio is niet blij en begint verwensingen naar zijn hoofd te slingeren. Janga: “Als je iemand wil beschuldigen, moet je bewijzen hebben.” Terwijl de andere verdachte ook even tiert en zichzelf verdedigt, schudt Hambeukers zijn hoofd. De spanning steeg. Hier was de tweespalt duidelijk hoorbaar, voelbaar en waarneembaar. Het beveiligingspersoneel met kogelvrij vesten ging staan en het kamp dat belastende verklaringen heeft afgelegd, werd verplaatst van de bank naar twee aparte stoelen een paar meters verder van het bedreigende kamp.

 
Door Belkis Osepa