Door de strenge veiligheidsmaatregelen mocht advocaat Ernst Wesselius, van verdachte C. Wanga niet meteen doorrijden  | foto: Belkis Osepa

Door de strenge veiligheidsmaatregelen mocht advocaat Ernst Wesselius, van verdachte C. Wanga niet meteen doorrijden | foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het Openbaar Ministerie BES eist 24 jaar voor twee verdachten in de dubbele moordzaak Country Garden. Vier verdachten worden hoogstwaarschijnlijk vanavond al vrijgelaten, op de tweede zittingsdag van de behandeling van de dubbele moordzaak Country Garden. Het OM heeft zelf vrijspraak voor hen gevorderd.

“Vanwege het ontbreken van ernstige verdenkingen in de zaken tegen Janga, Winklaar, Martijn en Alcantara-Gil, wordt de voorlopige hechtenis opgeheven”, verklaarde officier van Justitie Rob Rammeloo aan het einde van het requisitoir. Het OM kon de betrokkenheid van de vier niet overtuigend bewijzen. De bewijzen zijn er wel degelijk voor Gerson Cueto Pacheco, Carlos Wanga en Rayan Frans. De zaak tegen Frans is tot juni aangehouden.

Misdaad
De officieren van Justitie Henry Hambeukers en Rammeloo hebben 3,5 uur lang de tijd genomen om in hun requisitoir uit te leggen hoe de dubbele moordzaak in elkaar steekt. Hambeukers vertelde in de rechtszaal dat het schokkende misdrijf een enorme impact heeft gehad op het eiland. “Deze dubbele moord waarbij praktijken te zien waren die mensen linken aan georganiseerde misdaad, markeerden voor velen een nieuwe fase voor Bonaire.” Ook verwoordde hij de schok, verdriet, angst en pijn van de nabestaanden van de twee slachtoffers.

Het OM zette woensdagmiddag uiteen hoeveel Country Garden heeft gevergd van de opsporingsdiensten. Volgens Hambeukers heeft het omvangrijke en complexe onderzoek een jaar geduurd, waarbij honderd verschillende opsporingsambtenaren betrokken zijn geweest. Ook de Defensie en de Kustwacht hebben bijstand verleend. Tijdens het onderzoek zijn er in totaal dertien mensen als verdachten aangehouden, 88 telefoonnummers zijn voor korte of langere periode getapt en er zijn achttien huiszoekingen geweest. Ook hebben de autoriteiten ongeveer tweehonderd mensen als getuige gehoord en meer dan honderd verhoren van verdachten uitgevoerd.

Foto: Belkis Osepa

Foto: Belkis Osepa

Scenario
Rammeloo legde de rechtbank uit dat op basis van wat bekend is aan feiten, slechts één scenario mogelijk is. Op basis daarvan eist het OM 24 jaar voor elk van de twee verdachten. “Er is geen ruimte voor een alternatief scenario. De twee verdachten Cueto Pacheco en Wanga hebben de slachtoffers Scholtz en Lourens naar een stille plek gelokt en opzettelijk gedood. Ze hebben van te voren bedacht die moorden te plegen. Het gaat om een bewuste liquidatie.”

Omdat niet precies bekend is welke rol ieder precies heeft gespeeld, horen ze allebei dezelfde straf te krijgen, stelde Rammeloo. “De feiten hebben veel onrust veroorzaakt en toch zeker in de kleine gemeenschap van Bonaire. Na hun aanhouding hebben zij niet meegewerkt aan het oplossen van de delicten. Er is geen inzicht gegeven over wat er is gebeurd met Scholtz en Lourens in de laatste momenten van hun leven. Dat is voor de nabestaanden niet te verdragen. Dat maakt het voor hen extra pijnlijk.”

Schade
Het OM heeft de rechtbank gevraagd om alleen de materiële schade aan de nabestaanden toe te wijzen. De gevraagde immateriële schade is geen rechtstreekse gevolg van de bewezen feiten, aldus het OM. De advocaten van de verdachten houden op donderdag hun pleitnotitie. Het is nog niet bekend of dit ook plaatsvindt voor de verdachten die op vrije voeten zijn gesteld. Rechter Irma Lips doet op 27 februari uitspraak in deze zaak.

Door Belkis Osepa