archieffoto: John Samson

archieffoto: John Samson

DEN HAAG – Daders met een allochtone herkomst lijken vaker en langere gevangenisstraffen opgelegd te krijgen in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Universiteit Leiden in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak.

Voor daders die in Nederland geboren zijn, is er 7 procent kans op een celstraf voor bijvoorbeeld diefstal waarbij een wapen is gebruikt. Bij Antilliaanse en Turkse Nederlanders ligt de kans hoger: 11 procent.

Mogelijk zou daarmee sprake kunnen zijn van discriminatie door rechters in Nederland. Harde bewijzen om dat te stellen zijn er echter niet, concludeert het onderzoeksrapport. De Raad voor de Rechtspraak wil dat er daarom nu verder onderzoek wordt verricht.

“Vooralsnog heeft het Curaçaohuis geen standpunt over de betreffende conclusies aangezien er geen harde bewijzen door de onderzoekers van de Universiteit van Leiden zijn gevonden dat rechters in Nederland zouden discrimineren”, zegt een woordvoerder van de vertegenwoordiging van de Curaçaose regering in Den Haag. De vertegenwoordiging van Sint Maarten heeft geen reactie gegeven.

Niet aangesproken
Het Arubahuis wil niet inhoudelijk reageren, omdat zij nog onvoldoende bekend zijn met de feiten en onderzoeksresultaten. “Voorts wordt in het onderzoek gesproken over Antillianen en in deze categorie weten wij niet om hoeveel Arubanen het gaat. In die zin voelen wij als Kabinet van Aruba ons ook niet aangesproken door het artikel”, aldus een woordvoerder.

Door John Samson