Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella | foto Belkis Osepa

Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella | foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella maakt zich op voor een druk jaar. Twee hoogtepunten gaat hij van dichtbij meemaken: de verkiezingen op 18 maart en de staatkundige evaluatie die uiterlijk 10 oktober moet zijn afgerond. Als inwoner van Bonaire is hij zich al aan het voorbereiden voor 18 maart: “Ik laat me goed informeren, om mijn stem goed uit te kunnen brengen.”

Isabella is ruim vier maanden in functie. Hij spreekt van actieve maanden waarin hij vaak naar de drie eilanden is gegaan en met mensen uit bijna alle geledingen van de samenleving heeft gesproken.

Belkis Osepa in gesprek met Gilbert Isabella

Naar zijn mening is zijn rol voornamelijk om Den Haag en de eilanden bij elkaar te brengen en te komen tot oplossingen. “Ik kan bij bewindspersonen binnenstappen en op bestuurlijk niveau met ze spreken. Ik ben heel voorzichtig, maar ik merk beweging en ik hoop dat we in 2015 echte stappen vooruit zetten in de samenwerking met de lokale besturen.”

Afstand
Toch lijkt het bij elkaar brengen van Caribisch Nederland en Europees Nederland niet zo’n makkelijke klus. “Praktisch gezien zit er een hele grote oceaan tussen hier en Nederland en de eilanden liggen onderling ook ver van elkaar vandaan. Maar als je inzoomt, dan merk je de grote verbondenheid. We delen een geschiedenis met elkaar.”

De relatie tussen Caribisch Nederland en Europees Nederland gaat niet over rozen. Isabella merkt op dat het ‘af en toe schuurt’. Hij vindt dat zorgelijk. “In ieder goed huwelijk is er wel eens wat. Maar zolang we met elkaar blijven praten en je oprecht vindt dat je iets moet oplossen, is mijn ervaring dat je er altijd met elkaar uitkomt.”

Isabella was onlangs aanwezig bij de heftige discussies tussen Bonairianen en Kamerleden op Bonaire. “Die heftigheid valt me ook op. Ik vind dat het soms wel ver gaat. Iedereen heeft recht op vrijheid van meningsuiting, maar je moet ook heel goed nadenken wat je zegt en wat je doet. Ik mis dat wel eens over en weer.”

Over de referendum discussie is Isabella consistent in zijn visie. “Men moet rekening houden met de wetten en regels die er zijn. De eilandsraad heeft een democratisch besluit genomen. Dat moeten we respecteren.”

Isabella praat met Nos Ke Boneiru Bèk | foto Extra Boneiru

Isabella praat met Nos Ke Boneiru Bèk | foto Extra Boneiru

Op de vraag of hij een goed woordje heeft gedaan in Den Haag voor de strijd van de pro referendum groepering Nos Ke Boneiru Bèk, reageert Isabella helder. “Dat is niet nodig. Ze zijn mondig genoeg en dat is ook gebleken. Ze hebben heel bestuurlijk Nederland gesproken. Van de koning tot de minister-president, ministers, staatssecretarissen en Kamerleden. Maar we hebben een democratisch stelsel en op een gegeven moment moet je dingen ook willen accepteren.”

Isabella snapt dat de discussies gaan over de huidige staatkundige status van Bonaire als openbaar lichaam van Nederland. Hij adviseert Bonairianen om in gesprek te gaan met de evaluatiecommissie die de uitwerking van de status onderzoekt. “Als je straks met elkaar constateert dat het anders is uitgepakt, dan zal de politiek daar een besluit over nemen.”

Felle campagne
De komende weken is het volop verkiezingstijd op Bonaire, Saba en Statia. “Ik denk dat de strijd hier in de Cariben iets feller is dan in Nederland. Ik vind het ook wel spannend om dat mee te maken.”

Voor de hevige politieke strijd die al is losgebarsten, heeft Isabella een advies. “Wees een beetje vriendelijk naar elkaar. Je weet nu al dat je na 18 maart weer met elkaar verder moet. Het mag best fel zijn op inhoud. Het is niet voor niets een politieke strijd. Ik wil ook goed geïnformeerd zijn over de politieke standpunten, maar blijf beschaafd.”

Door Belkis Osepa