De positie van Gonzalo om 8 uur op zondagavond. Foto screenshot National Hurricane Center

De positie van Gonzalo om 8 uur op zondagavond. Foto screenshot National Hurricane Center

PHILIPSBURG – De tropische storm Gonzalo trekt in de vroege ochtenduren van maandag over Sint Maarten. De storm werd in de loop van zondag krachtiger en zal naar verwachting nog verder in kracht toenemen.

De twee kranten op het eiland, Today en The Daily Herald, hebben gezamenlijk besloten om van verschijning af te zien op maandag omdat de risico’s voor drukkerijpersoneel en straatverkopers onaanvaardbaar worden geacht.

Maatregelen
De regering heeft de sluiting van alle scholen afgekondigd als een voorzorgsmaatregel ter bescherming van schoolkinderen, onderwijzend personeel en schoolbuschauffeurs. Op zondagmiddag riep de regering schoolbestuurders op naar hun scholen te gaan om maatregelen te nemen tegen eventuele overstromingen en stormschade.

Overheid open
Overheidsdepartmenten zijn gewoon open en bedrijven zijn ook vrij hun deuren te openen, maar worden wel geadviseerd de ontwikkeling van de storm in de gaten te houden. Voor Sint Maarten geldt sinds zondagmiddag vijf uur een tropische stormwaarschuwing. Er wordt hevige regenval verwacht: 100 tot 200 milliliter, met plaatselijk uitschieters tot 300 milliliter.

75 Kilometer per uur
Het Amerikaanse Orkaan Centrum in Miami verwacht windsnelheden tot 75 kilometer per uur. De tropische stormwaarschuwing geldt ook voor omliggende eilanden zoals Saba, Statia, Anguilla en St. Barths.

Door Hilbert Haar