UP houdt verkiezingsbijeenkomst op de onafgebouwde ringweg | Foto: Hilbert haar

UP houdt verkiezingsbijeenkomst op de onafgebouwde ringweg – foto: Hilbert haar

PHILIPSBURG – Een peiling van sxmelections.com bevestigt min of meer de uitkomst van de peiling die de krant Today vorige week publiceerde: een grote verkiezingsoverwinning voor de Verenigde Volkspartij (UP) van Theo Heyliger.

 
Terwijl de trend in beide peilingen netjes gelijk oploopt, zit het verschil in de details. Today’s peiling projecteerde nog een absolute meerderheid voor de UP, maar in de peiling van donderdag blijft de partij steken op zeven zetels in het vijtien zetels tellende parlement.
Een berekening op basis van de peiling geeft de Democratisch Partij en de Nationale Alliantie drie zetels elk, en de Verenigde St. Maarten Partij 2.

 
Machtspositie
Een dergelijke uitslag plaatst de Heyliger’s UP in een comfortabele positie. Bij een absolute meerderheid heeft de partij niemand nodig om een regering te vormen, en als het een zetel tekort komt dan zijn er drie coalitie-kandidaten die elkaar qua representatie in het parlement niet veel ontlopen.

 
Coalitiepartner
Een eventuele coalitiepartner zal dus naar de pijpen van de UP moeten dansen: er zal immers geen probleem zijn om een kabinet te laten vallen om vervolgens met een van de andere partijen in zee te gaan.

 
De peiling geeft de UP 51.1 procent van de stemmen, de DP 19.3, de NA 18.2 en de USp 10.4. Twee kleinere partijen (SRP en OSPP) komen niet boven de 1 procent en spelen derhalve geen rol van betekenis. De stembussen gaan vandaag om acht uur open en sluiten ‘s avonds om acht uur.

 
Door Hilbert Haar