Oud-minister van Financien George Jamaloodin - foto: Anneke Polak

Oud-minister van Financien George Jamaloodin – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Het verzoek tot onmiddellijke vrijlating van oud-minister van Financiën George Jamaloodin is vanmiddag afgewezen. Loterijbaas Robbie dos Santos is wel per direct op vrije voeten gesteld. Dat heeft woordvoerder Guillano Schoop van het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.


De halfbroers zijn verdachten van betrokkenheid bij de moord op Helmin Wiels. De in verzekeringstelling van Dos Santos werd gisteren nog met acht dagen verlengd door de officier van Justitie, maar de rechter-commissaris oordeelde vandaag dat hij per direct moet worden vrijgelaten. Er zouden op basis van het huidige dossier nog onvoldoende concrete en verifieerbare aanwijzingen zijn. Het betekent overigens niet het einde van de strafzaak tegen Dos Santos.


Dos Santos blijft wel verdachte in de zaak Maximus, die de opdrachtgevers van de moord op Wiels betreft. De zaak Magnus, waarbij vier verdachten terechtstaan voor de uitvoering van de moord, zal vanaf maandag inhoudelijk behandeld gaan worden.


Klacht
Ondertussen heeft het Openbaar Ministerie een klacht ingediend bij de Raad van Toezicht en de Deken van de Orde van Advocaten tegen advocaat Chester Peterson vanwege een persbericht dat hij had verspreid. Hierin werd informatie uit het dossier naar buiten gebracht, wat de advocaat niet behoort te doen. Verdachte Jamaloodin mag wel met de advocaat over de zaak praten, maar heeft een bevel beperkende maatregelen waaraan ook Peterson is gebonden, stelt het OM. “Hij kan en mag niet over de zaak spreken met derden, inclusief zijn kantoorgenoten.”


Getuigen
Peterson noemde in het persbericht mensen die in de zaak als getuige hebben opgetreden met naam en gaf aan hun geloofwaardigheid in twijfel te brengen. “Door zo te handelen is aan personen bewust schade berokkend. Schade aan mensen die bereid zijn geweest om mee te werken aan de waarheidsvinding in een onderzoek naar de moord op Helmin Wiels. Het past niet in een rechtstaat om soortgelijke methodes toe te passen.”


Door Anneke Polak