Begrafenis n-woord - foto: Sam Jones Productions

Begrafenis n-woord – foto: Sam Jones Productions

AMSTERDAM – In de Amsterdamse Bijlmer meer is afgelopen zaterdag het n-woord begraven. Voor sommigen is het nog wel een geuzennaam.

Onder zwarte jongeren is ‘fa waka nega’ een populaire groet en rappers gebruiken het woord neger ook. Maar er zijn ook steeds meer mensen voor wie het niet meer kan.

Reportage over begraven n-woord (bijdrage: Sam Jones)

Een kleine begrafenisstoet van nog geen vijftig mensen loopt al dansend met een kleine kartonnen kist. Ze zingen stichtelijke maar strijdbare liederen zoals “We shall overcome” en dragen een spandoeken met teksten als ‘#RIP n-word’ en “Wij zijn geen negers maar Afro-Nederlanders”.

 
“We willen geen neger meer genoemd worden”, roept Nana Abrewa, een vrouw die de leiding lijkt tehebben. Ze is gekleed in een stemmige koto een creools Surinaamse klederdracht. “Het is een woord dat beladen is. Het is niet goed. Het brengt vernieling, armoede en ziekte met zich mee en vandaag zijn we ervan verlost!”

 
Ook Darryl Danchelo Antilliaans-Nederlandse rapper die bekend staat onder zijn artiestennaam Insayno, moet niets hebben van het n-woord. “We groeien allemaal op met het woord en de ware betekenis ervan wordt nooit gegeven. Het woord verscheen voor het eerst in 1644 in het woordenboek der Nederlandse taal als lading van slavenschip. Dat zijn dus tot slaaf gemaakte Afrikanen die werden negers genoemd. Die betekenis van het woord wordt nooit gegeven.”

 
Regillio Vaarnold is een van de initiatiefnemers van de tocht: Met deze demonstratie zullen we vandaag afrekenen met het racistische woord ‘neger’. Met een paar hamerslagen probeert hij de kist kappot te slaan. Dat lukt niet helemaal. Een muzikant met dreadlocks schiet hem te hulp en slaat met een paar ferme klappen de ‘lijkkist’ aan diggelen. “Mi na wan blakaman ik ben een echte zwarte man”, zegt hij. Hij wordt door het handje vol mensen toegejuicht. “Het moet nu afgelopen zijn”, zegt hij. De populaire Surinaamse zanger Glenn Snoo heft zijn hit aan “Mi blaka en mi breyti” (Surinaams voor “Ik ben zwart en ik ben er trots op”), een strijdlied tegen het n-woord.

“Het woord is bedoeld om te vernederen”, aldus Glenn Helberg van OCaN. “Ik krijg nog steeds een kramp als ik het hoor. We hebben geprobeerd het woord te neutraliseren, maar dat is niet gelukt.”
Toch begrijpt niet iedereen de ophef over het woord. Een passerende vrouw: “God heeft gezegd het zijn zijn kinderen. Ik ben Gods kind. Ik doe niet mee aan de demonstratie, ik vind het nergens voor nodig.”

Door Sam Jones