Quinsy Gario bij arrestatie demonstratie tegen zwarte Piet - foto: Siri Venning

Quinsy Gario bij arrestatie demonstratie tegen Zwarte Piet – foto: Siri Venning

AMSTERDAM – “We herdenken dat we 31 jaar geleden iemand zijn kwijtgeraakt vanwege zijn donkere huidskleur. En we zijn er nog steeds niet in Nederland”, zegt kunstenaar en programmamaker Quinsy Gario.

Hij kreeg gister een Kerwin Award tijdens de jaarlijkse herdenking van de moord op Kerwin Duinmeijer op de Dam in Amsterdam.

Quinsy Gario over zijn Kerwin Award

Gario is trots op zijn Kerwin Award: “Het is een teken van waardering voor waar ik me mee bezig heb gehouden.” Hij maakt zich al een paar jaar hard voor de afschaffing van Zwarte Piet en kreeg daardoor naast lof, ook veel kritiek over zich heen. “Ik denk dat het een belangrijke stap is in de richting van erkenning van de onderdrukking van bepaalde groeperingen in Nederland en hoe we daar mee omgaan.” Ook Fundashon Bon Intenshon, Stichting Herman van Veen en Stichting Secret Garden kregen een Kerwin Award.

Toch is de strijd tegen discriminatie en racisme is Nederland nog lang niet voorbij, meent Gario. Als voorbeeld noemt hij de moord op de donker gekleurde Richi in Den Haag in 2012. “De politie heeft blinde vlekken op het gebied van racisme en erkent niet dat het gebeurt. Als er incidenten zijn worden de mensen die racistisch handelen niet altijd op hun vingers getikt.” Hij ziet dit als een wereldwijd probleem in landen die in het verleden koloniën hadden. “Wat in Ferguson gebeurt is op een ander niveau dat wat we hier hebben, maar wij zijn niet veel beter af.”

De 15-jarige Antilliaan Kerwin Duinmeijer werd in 1983 neergestoken door een skinhead op de Dam en overleed later aan zijn verwondingen. Een taxichauffeur weigerde hem naar een ziekenhuis te vervoeren.

Door Jamila Baaziz