James Schrils

James Schrils

ROTTERDAM – Bedrijven die discrimineren moeten beboet worden en dat moet wettelijk vastgelegd worden. Dat zegt historicus James Schrils in reactie op een discriminerende mail die een Rotterdamse student per ongeluk kreeg van ING.

 
Reedie studeert aan de Hogeschool Rotterdam en wilde stage lopen bij de bank. Hij krijgt per ongeluk een interne mail van ING onder ogen waarin staat “De boef uit Curaçao wil misschien vanmiddag komen om 15.00 uur. Ben je in the house?” ING heeft inmiddels excuses aangeboden.

James Schrils in gesprek met Sam Jones

Jeroen Baardemans in gesprek met Sam Jones

Volgens het Algemeen Dagblad, dat de zaak naar buiten bracht, schrok Reedie behoorlijk van de mail. “Ik heb die mail meerdere keren gelezen en kon werkelijk mijn ogen niet geloven,” zegt de 23-jarige student in de krant. “Dit heb ik echt nog nooit eerder meegemaakt.” Hij heeft inmiddels aangifte gedaan.

 
Het aanbod van ING om toch nog stage te lopen bij de bank heeft de 23-jarige Reedie geweigerd. ING-woordvoerder Jeroen Baardemans zegt de zaak ten zeerste te betreuren. Dit zijn ‘onbehoorlijke uitlatingen van een individuele medewerker’, benadrukt Baardemans herhaaldelijk. De uitlading zijn ‘niet representatief voor het  diversitybeleid, de algemene gedragscode’ van de ING.

 
De bank heeft ‘passende maatregelen genomen tegen de medewerker’. Wat die maatregelen precies zijn kon Baardemans niet zeggen. Maar de medewerker die de regels overschreed zal in ieder geval duidelijk gemaakt worden dat dit discriminatie is en dat dit niet het beleid van de bank is.

 
Structureel verschijnsel
Volgens Schrils is dit een structureel verschijnsel. “Het is al jaren bekend dat in dit land gediscrimineerd wordt”. De historicus vindt het begrijpelijk dat de bank zegt dat dit een incident en dat discriminatie geen onderdeel van het beleid is. Maar het lijkt wel onder deel van de cultuur van dit land, zegt Schrils. Eind vorig jaar kreeg een sollicitant per ongeluk een mail met vergelijkbare tekst van een elektronicabedrijf in Arhem. Daarin stond: “Is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger)”. Schrils: “Heel veel mensen lopen rond met gevoelens van discriminatie, hoewel dat niet het beleid van het bedrijf is”. Volgens de historicus is het moeilijk om die cultuur te veranderen.

 
De politiek is nu aan zet. Uitspraken van minister Lodewijk Asscher (Sociale zaken) gisteren, die beloofde dat er een stevig pakket maatregelen komt om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan, vindt Schrils te vrijblijvend.  “Hij kan veel verder gaan. Er moet wettelijk worden vastgelegd dat bedrijven die discrimineren, keihard beboet worden”. De historicus denkt niet dat dit averechts gaat werken. “Er is tientallen jaren totaal niets gedaan tegen discriminatie.”

 
Door Sam Jones