Ahmed Aboutaleb met Archell Thompson - foto: boek 'De Naakte Antilliaan'

Ahmed Aboutaleb met Archell Thompson – foto: boek ‘De Naakte Antilliaan’

ROTTERDAM – Archell Thompson is een rolmodel voor Antillianen. Dat vindt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die Thompson heeft gevraagd zijn levensverhaal op te schrijven in een boek. Dit boek ‘De naakte Antilliaan’ is zaterdag 1 maart gepresenteerd.

Aboutaleb: “Ik wil de Antilliaanse gemeenschap hiermee helpen meer trots uit te stralen. Er is zoveel meer te vertellen over deze gemeenschap dan de roofoverval op maandag in de krant.”

Ahmed Aboutaleb over Archell Thompson (bijdrage: Jamila Baaziz)

Voor Aboutaleb is openheid over de mooie, maar ook over de minder goede kanten van een gemeenschap belangrijk voor de ontwikkeling ervan. Thompson is eerlijk over zijn harde jeugd, zijn criminele verleden en zijn huidige bestaan en is daarom een voorbeeld.

“Een onderdeel van volwassen worden is zelfkritiek hebben en kijken naar wat beter kan. Daar zijn mensen voor nodig die naar voren treden en zich kwetsbaar maken door hun verhaal te vertellen”, zegt Aboutaleb nadat hij het eerste exemplaar aan Thompson heeft uitgereikt.

Thompson is blij met het boek. Het proces van het opschrijven is soms wel moeilijk geweest bekent hij: “Het was moeilijk om terug te gaan naar die momenten. Sommige dagen was ik gewoon echt leeg.”

Rotterdamse Curaçaoenaars
Aboutaleb hoopt met het boek van Thompson veel Antillianen in zijn stad te bereiken. “Het verhaal van Thompson verdient het om doorgegeven te worden. Met 80 procent van de Antillianen gaat het goed, zij werken, studeren en zijn betrokken in de buurt. Dat is het mooie verhaal van Antillianen in Rotterdam. Het verdrietige verhaal is dat een kleine groep jongens ook betrokken is bij gewelddadige overvallen. Het zit me dwars dat vooral die schaduwkant de publiciteit haalt.”

Antilliaanse Rotterdammers mogen volgens Aboutaleb veel trotser zijn op hun cultuur en gemeenschap. De burgemeester vergelijkt de Antillianen met de Marokkanen in Nederland: “Zij hebben met elkaar gemeen dat een deel van de gemeenschap zich misdraagt. Maar de Marokkanen zijn al 20 jaar bezig dit zelf bespreekbaar te maken. Dat zou ook de houding moeten zijn van Antillianen. Als je zover bent, ben je voor 99 procent geëmancipeerd.”

‘De naakte Antilliaan’ is ook een theatervoorstelling, waarmee Thompson door Nederland en Curaçao toert. Momenteel speelt hij daarnaast in een ander stuk ‘Makamba pretu’. Deze voorstelling, over hoe het leven in Nederland écht is, is van 9 tot en met 13 maart te zien op Curaçao.

Door Jamila Baaziz