Archell Thompson - foto: Jamila Baaziz

Archell Thompson – foto: Jamila Baaziz

HILVERSUM – “Op Curaçao praten mensen steeds makkelijker over onderwerpen waar je vroeger niet over sprak. Dat merk ik als ik daar in wijken mijn voorstelling speel”, zegt theatermaker Archell Thompson over de schaamtecultuur op Curaçao. “De tijd om te veranderen is nu.

Archell Thompson in gesprek met Fouad Sidali

“Jongeren moeten praten, praten, praten.”  Zelf vertelt Thompson open een eerlijk over de heftige gebeurtenissen in zijn leven in zijn theaterstuk ‘De Naakte Antilliaan’. En over zijn gevoel dat zijn mening er als kind niet toe deed. Dat hij zelf open is geworden is ‘het mooiste wat hem is overkomen’.

Na afloop van zijn voorstellingen wordt hij vaak aangesproken door mensen uit het publiek die dan hun verhaal aan hem vertellen. Maar hij is verrast te zien dat mensen dit ook steeds meer tegen alle aanwezigen doen.

Met zijn theatervoorstellingen hoopt hij een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van Curaçao: “Ik wil vechten voor mijn eiland en mensen bereiken.” Met de opbrengst van het boek ‘De Naakte Antilliaan’ dat onlangs is gepresenteerd in Rotterdam door burgemeester Ahmed Aboutaleb wil hij volgend jaar een nieuwe, gratis toegankelijke voorstelling in de buurten op Curaçao gaan spelen. “Er zal altijd een boodschap zitten in mijn stukken.”

Door Jamila Baaziz