ROTTERDAM – “Mijn kind heeft er niet om gevraagd zo ter wereld te komen.” Archell Thompson is bezig een vaderrelatie op te bouwen met zijn jongste dochter. Een kind waar hij niet voor koos. Hij heeft daarnaast twee dochters waar hij – ondanks een scheiding – een echte vader voor is. Hij snapt daardoor hoe afwezige vaders denken en is tegelijkertijd juist een vader die bewust bezig is met het vaderschap.

De ‘af en toe’ vader (bijdrage: Jamila Baaziz)

“Ik heb eerst een tijdje slachtoffer gespeeld door te zeggen: ‘De moeder heeft het gedaan’, maar het is ook mijn verantwoordelijkheid. Ik had een condoom om moeten doen. Daarom wil ik haar niet buitensluiten. Zij is mijn kind.” Thompson probeert een plek te vinden voor de dochter die hij per ongeluk kreeg. “Eerst heb ik er een jaar mee rondgelopen. Nu ben ik bezig het mijn familie te vertellen. Ik zie deze dochter nu om de paar weken. Ik wil niet met geheimen rondlopen.”

Raar
Vrienden en kennissen van Thompson zeggen dat hij geen verantwoordelijkheid hoeft te voelen voor zijn dochter, maar dat gaat er bij hem niet in: “Dat is killing. Het is oneerlijk. Het is zo raar om met twee dochters aan tafel te zitten eten, wetende dat er nog één is, die niet aan tafel kan zitten. Dat knaagt aan me.”

“Je moet naar jezelf luisteren. Veel Curaçaose macho’s laten hun gevoelens niet zien, maar ik weet zeker dat hun binnenste iets anders zegt”, vindt Thompson. De traditionele Curaçaose machocultuur draait vooral om het beschermen van de vrouw, weet psychiater Glenn Helberg. “Maar daar hoort niet bij dat je wegloopt voor je verantwoordelijkheden. Die machocultuur laat een verzwakt en onzeker manbeeld zien. Dat manbeeld moet bevestigd worden door kinderen te krijgen.”

Vaderschap
Het probleem bij Antilliaanse mannen is volgens Helberg dat ze wel vader willen worden, maar niet weten hoe ze het vaderschap moeten invullen. “Dan zijn ze wel trots, maar hebben ze niks voor nazaten gedaan.”En die wijzen hem dan af. Toch heeft Helberg nog hoop dat mannen meer verantwoordelijkheid nemen: “Er is meer aandacht voor vaders de laatste vijf jaar. En jonge mannen gaan steeds vaker de strijd aan om de vaderrol te spelen.”

“Als je weet dat je een kind hebt, moet je er verantwoordelijkheid voor nemen”, vindt Thompson. Hij begrijpt niet dat kennissen van hem niks – of heel weinig – van hun kind willen weten. “Die verantwoordelijkheid zou op Curaçao van jongs af aan geleerd moeten worden. Het is niet hij, of zij die schuld heeft. We moeten naar onszelf kijken en zien hoe we met een situatie zijn omgegaan. Je hebt altijd keuzes in je leven.”

Thompson ziet daarbij ook dat een verhaal altijd twee kanten heeft. “Als je als man helemaal geen verantwoordelijkheid neemt, ben je voor mij geen vader. Maar ik ken ook vrouwen die fouten maken. Zij nemen een kind omdat ze hopen dat ze een man kunnen binden, terwijl zie weten dat hij overal kinderen heeft, of geen werk, of juist veel werk. En dan zeggen ze later dat hij geen goede vader is. Dat is ook niet goed en niet in het belang van het kind.”

Serie vaderschap
Lees en beluister ook de andere delen van deze serie over vaderschap bij Antillianen:
Aflevering: geschiedenis Antilliaans vaderschap (1)
Aflevering: de ‘onregelmatige vader’ (2)
Aflevering: betrokken vaderschap (4)
Aflevering: alleenstaande moeders (5)

Door Jamila Baaziz