ROTTERDAM – “Ik wil er vooral nu zijn, omdat ze op jonge leeftijd veel van hun ouders leren, en oppikken hoe je bent en hoe je dingen doet. Dat ik hen nu niet veel kan zien doet pijn.” JR is vader van drie kinderen, maar hij ziet hen onregelmatig. De moeder van zijn vriendin probeert hem weg te houden bij zijn gezin, omdat hij een crimineel verleden heeft en ook omdat hij Antillliaan is, denkt hij.

‘Onregelmatige’ vader (bijdrage: Jamila Baaziz)

“Ik wil dat mijn kinderen een goed leven krijgen, dat ze niet opgroeien zoals ik.” Op dit moment kan hij hier niet veel invloed op uitoefenen, omdat hij niet meer samenwoont met zijn vriendin. “Het gaat nu even niet zo goed met mij, maar ik probeer mijn leven weer op de rails te krijgen. Het is nu afwachten en hopen dat alles goed komt.” Als hij straks een eigen woning en werk heeft, wil hij desnoods afdwingen dat hij een vader voor zijn kinderen kan zijn: “Dan moet het maar voor de rechter komen.”

Lastig
Voor JR is het lastig, niet alleen omdat hij ‘domme dingen gedaan heeft’, maar ook omdat de familie van zijn vriendin hem in de gaten houdt. “Ik kan alleen naar mijn kinderen als hun oma aan het werk is. De moeder van mijn vriendin heeft niet er ook moeite mee dat ik een andere cultuur heb. Ik ben Antilliaan en zij is Javaans-Hindostaans. Maar ja, soms vallen verschillende culturen op elkaar, daar is niks aan te doen.”

Oma’s die zich intensief met hun kleinkinderen bemoeien ziet psychiater Glenn Helberg vaker. “Ook grootmoeders en moeders moeten leren dat vaders belangrijk zijn. Iedereen denkt dat vaders niet nodig zijn en dat moeders het zelf wel redden. Maar dat is niet zo. Vaders en moeders hebben beide een functie. Afro-Caribische mensen moeten leren dat ze recht hebben op een vader, een moeder en de twee families die daarbij horen. Die mentale opvoeding is belangrijk.”

Identiteitscrisis
Mannen die te weinig geleerd hebben bij hun opvoeding raken soms feitelijk in een identiteitscrisis. Helberg: “Bij het RIAGG zien we altijd dat mensen complexe problemen hebben. Soms lijken de trauma’s van Antillianen zelfs op de oorlogstrauma’s van vluchtelingen uit Afrika. In onze gezinnen gebeuren dus dingen waardoor kinderen behoorlijk getraumatiseerd zijn.”

Serie vaderschap
Lees en beluister ook de andere delen van deze serie over vaderschap bij Antillianen:
Aflevering: geschiedenis Antilliaans vaderschap (1)
Aflevering: de ‘af en toe vader’ (3)
Aflevering: betrokken vaderschap (4)
Aflevering: alleenstaande moeders (5)

JR is niet de echte naam van de geïnterviewde. Hij wil zijn vriendin geen verdere problemen bezorgen.

Door Jamila Baaziz