ROTTERDAM – “Wanneer ben je een goede vader? Wat moet een man doen om een vader te zijn?” Het antwoord op die vragen is ingewikkeld, weet Archell Thompson, die er geregeld over nadenkt. Hij zoekt in de relatie met zijn dochters naar de grens van ‘papa en vriend zijn’. “Dan ben ik – voor mijn doen – de ideale papa.”

Betrokken vaderschap (bijdrage: Jamila Baaziz)

Thompson is trots dat hij vader is en vindt goed contact met zijn kinderen erg belangrijk. Door een scheiding ziet hij zijn twee meiden inmiddels nog maar eens per twee weken en dat valt hem zwaar: “Het voelt alsof ik veel moet inhalen, ook al bellen en appen we. Als je eraan gewend bent je dochters elke dag te zien, is het moeilijk als dat niet meer zo is. Maar ik heb het geaccepteerd en probeer er het beste van te maken.”

Hij probeert veel met zijn kinderen te praten om zo de band sterk te houden. “Laatst gingen we wandelend naar huis na de kermis. Eerst vonden ze het ‘ver om te lopen’ maar omdat we druk praatten waren we al thuis voor we het wisten. Onderweg hoorde ik over een vriendin van mijn oudste dochter die gepest wordt. Dat zijn goede gesprekken.”

Vader als voorbeeld
Zijn eigen vader heeft een belangrijke rol gespeeld bij zijn denken over vaderschap. “Mijn vader was mijn voorbeeld. Ik zag hoe hij elke dag opstond om naar zijn werk te gaan, met boodschappen thuiskwam en met ons naar de kapper ging. Zo hoort een man in huis te zijn.” Dat Thompson nu niet dagelijks voor zijn dochters zorgt, is moeilijk voor hem: “Ik heb gefaald. Ik kan niet voor mijn gezin doen wat hij deed. Ik ben niet de man die thuiskomt met de boodschappen. De band met mijn vader was niet heel goed, maar toch heb ik goede herinneringen aan hem. Hij zorgde ervoor dat we een huis en eten hadden en dat we gelukkig waren.”

De rol van vaders bij de opvoeding van kinderen is erg belangrijk. Uit onderzoek blijkt steeds dat kinderen die zonder vader opgroeien meer kans hebben problemen te krijgen. Niet zo gek, vindt psychiater Glenn Helberg: “Vaders zijn belangrijk bij relatievorming, bij het leren van het verschil tussen mannen en vrouwen, het ontwikkelen van taal, het ontwikkelen van het intellect en het losmaken van de moeder. Vaders leren kinderen ook met stress omgaan, omdat ze vaker spannende spelletjes spelen, terwijl de moeder meer beschermende spelletjes doet. Kinderen die opgroeien met een vader hebben psychiatrisch gezien bovendien minder angststoornissen.”

Verantwoordelijkheid
Zulaika is blij met de rol die haar vader als puber speelde in haar leven. Zij woonde een tijdje alleen met haar vader na de scheiding van haar ouders: “Ik ben blij met de ruimte en het verantwoordelijkheidsgevoel dat hij me heeft gegeven. Dat heeft me sterker gemaakt. Mijn vader kon niet eens koken, maar hij heeft geen dag geklaagd dat hij voor me moest zorgen. Als hij dat kan, kan ik ook alles.”

Serie vaderschap
Lees en beluister ook de andere delen van deze serie over vaderschap bij Antillianen:
Aflevering: geschiedenis Antilliaans vaderschap (1)
Aflevering: de ‘onregelmatige vader’ (2)
Aflevering: de ‘af en toe vader’ (3)
Aflevering: alleenstaande moeders (5)

Door Jamila Baaziz