PHILIPSBURG – Zeven verdachten in het Vesuvius-onderzoek staan deze week in hoger beroep voor de rechter. Zij moeten zich verantwoorden voor vier moorden, verboden wapenbezit en lidmaatschap van een criminele organisatie.

 
Bendeleider Omar Jones en zijn hitman Carlos Richardson werden in november vorig jaar tot levenslang veroordeeld voor hun aandeel in de moorden, die begonnen nadat een rivaliserende drugsbende Jones’ broer Amador doodschoot uit wraak voor de diefstal van tien ‘bricks’ cocaïne.

 
Getuigen onvindbaar
De zitting begon met het verhoor van twee door de verdediging opgeroepen getuigen. Zes andere getuigen kwamen niet opdagen en konden ook niet worden onderworpen aan een bevel tot medebrenging, omdat zij op de opgegeven adressen onvindbaar zijn.

 
Marije Vaders, de advocaat van Omar Jones en Carlos Richardson, wilde geen afstand doen van deze getuigen. Het Hof besloot na beraad dat het geen zin had nog eens naar hen op zoek te gaan. Het Hof besteedde gisteren de hele dag aan het voorhouden van de feiten. Vandaag houdt advocaat-generaal Taco Stein zijn requisitoir, dat honderd pagina’s beslaat.

 
Vinter-arrest
Dan zal blijken hoe het Openbaar Ministerie het Vinter-arrest van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens interpreteert. Ook wordt duidelijk hoe het OM tegen de beslissing van Sint Maarten’s Constitutionele Hof, om levenslange gevangenisstraf onconstitutioneel te verklaren, aankijkt.

 
Het Europese Hof bepaalde in juli dat levenslang gestraften recht hebben op een herziening na uiterlijk 25 jaar en dat er op het moment van de veroordeling wetgeving moet zijn die vervroegde vrijlating regelt. St. Maarten schrapte vorig jaar juist een artikel van deze strekking uit het ontwerp wetboek van strafrecht.

 
Door Hilbert Haar