PHILIPSBURG – Advocaat-generaal Taco Stein heeft in het hoger beroep in de Vesuvius-zaak geëist dat het Gemeenschappelijk Hof van Justitie de levenslange gevangenisstraffen tegen de twee hoofdverdachten bevestigt.

 
Bendeleider Omar Jones en zijn hitman Carlos Richardson zijn schuldig bevonden aan de moorden op Miguel en Rodolfo Arrindell, Kevin Gumbs en Eric Lake in 2011. Ook worden ze verdacht van een aanslag op Omax Bye en Kennedy Fergus. Daarnaast is lidmaatschap van een criminele organisatie en verboden vuurwapenbezit ten laste gelegd.

 
Levenslang
Stein bekritiseerde zowel de beslissing van het Hof in de Regatta-zaak om het vonnis van twee levenslang gestraften om te zetten in 30 jaar, als de beslissing van het Constitutionele Hof om levenslang ongrondwettelijk te verklaren. Het Constitutionele Hof schrapte eerder deze maand alle bepalingen die betrekking hebben op levenslang uit het ontwerp wetboek van strafrecht.

 
Stein vindt de beslissing van het Hof, waartegen geen beroep openstaat, ‘niet in overeenstemming’ met de rechtspraak van de Hoge Raad.” De advocaat-generaal vindt dat het Constitutionele Hof ‘zonder nadere motivering’ heeft geoordeeld. “Het is niet in te zien op welke gronden dit oordeel berust.”

 
Straffen
Stein vorderde tegen een derde verdachte, Donnell Thomas, een twee jaar hogere straf dan de zeven jaar die november vorig jaar werd opgelegd. Het OM acht bewezen dat Thomas medeplichtig is aan de poging tot moord op Omax Bye op 20 april 2011 en de poging tot doodslag op Kennedy Fergus op dezelfde datum.

 
Het OM eist dat het Hof de straffen tegen drie andere verdachten bevestigt: Charles Fleming negen jaar, Erno Labega zes jaar, en Ekron Morgan acht jaar. Morgen komt de verdediging aan het woord.

 
Door Hilbert Haar