Hoofdverdachte Meyshane Kemar J. - foto: Today / Milton Pieters

Hoofdverdachte Meyshane Kemar J. – foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft de levenslange gevangenisstraf voor Meyshane Kemar Johnson omgezet in dertig jaar.

Johnson werd schuldig bevonden aan de dubbele moord op Michael en Thelma King op 19 september van vorig jaar, van een gewapende overval op een Chinees restaurant voorafgaand aan deze moorden en van het witwassen van uit de overval verkregen buit. De uitspraak is een grote teleurstelling voor de nabestaanden van de slachtoffers.


Teleurstelling
Todd King vindt dat zijn broer en schoonzus geen recht wordt gedaan. “Sint Maarten moet zichzelf afvragen of het oké is voor iemand om mensen op gruwelijke wijze te vermoorden en na twintig jaar weer vrij rond te lopen”, zei hij.

King is overigens vol lof voor het werk van politie, Justitie en het Gerecht maar hij begrijpt de uitspraak van het Hof niet. Het Hof oordeelde dat de nu dertigjarige verdachte wel erg lang zou moeten zitten wachten op zijn dood in de cel, indien hij tot levenslang zou worden veroordeeld.

Patroon
De rechters overwogen voorts dat Johnson geen crimineel verleden heeft en dat de misdaden in een tijdsbestek van enkele uren zijn gepleegd. Derhalve, redeneerde het Hof, is er geen sprake van een patroon van gewelddadig gedrag. Mede-verdachte Jeremiah Chevon Mills werd tot vijfentwintig jaar veroordeeld, drie jaar minder dan het vonnis in eerste aanleg.

Jamal Jefferson Woolford moet achttien jaar zitten, vier jaar minder dan de straf van de lagere rechtbank. Het Hof sprak Woolford vrij van medeplichtigheid aan beide moorden, en sprak de pas negentienjarige Mills vrij van medeplichtigheid aan de moord op Thelma King.

Het Openbaar Ministerie overweegt cassatie bij de Hoge Raad.

Door Hilbert Haar