PHILIPSBURG – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft de levenslange gevangenisstraf van de hoofdverdachten in de geruchtmakende Vesuvius-zaak verworpen.

 
Het Hof veroordeelde bendeleider Omar Jones en zijn hitman Carlos Richardson in plaats hiervan tot een gevangenisstraf van 29 jaar en negen maanden. Medeverdachten Donnell Thomas en Charles Fleming kregen vier jaar.

 
Jones en Richardson ontkwamen aan levenslang omdat het Hof hen beiden vrijsprak van de moord op Eric lake en Kevin Gumbs op 17 Augustus, 2011.

 
Medeverdachte Andrew Davis heeft verklaard dat Jones Lake in de rug schoot op die dag maar een getuige stelde dat Davis, alias Ratty, mensen onder schot hield tijdens deze dubbele moord en dat ‘ene Kevin’ en Richardson de fatale schoten losten. Niettemin werd ook Richardson vrijgesproken van deze moorden, omdat het Hof niet met zekerheid kon vaststellen hoeveel daders erbij betrokken waren.

 
Toelaatbaarheid
Door deze vrijspraken kwam het Hof niet toe aan een beoordeling van de toelaatbaarheid van levenslange gevangenisstraf. Voor mede-verdachte Ekron Morgan halveerde het Hof de straf van acht tot zes jaar en Erno Labega, die eerder tot zes jaar was veroordeeld, kwam er nu af met vier jaar en negen maanden. Morgan en Labega weigerden om onduidelijke redenen de uitspraak bij te wonen.

 
Door Hilbert Haar