Gezaghebber Berkel, Carlyle Tearr, Reginald Zaandam (Statia) en Bruce Zagers (Saba) tijdens de borrel - foto: Jamila Baaziz

Gezaghebber Berkel, Carlyle Tearr, Reginald Zaandam (Statia) en Bruce Zagers (Saba) tijdens de borrel – foto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – “De BES bestaat niet. Elk eiland is anders dan de rest. Het is belangrijk dat daar rekening mee gehouden wordt bij de evaluatie van de staatkundige vernieuwing.”

Voor de Sabaanse gedeputeerde Chris Johnson is dat een van de belangrijke boodschappen tijdens de halfjaarlijkse Caribisch Nederland-week in Den Haag. Daarnaast staan de ontwikkelplannen van de eilanden centraal bij de besprekingen.

Chris Johnson over de CN-week (bijdrage: Jamila Baaziz)

Tijdens een welkomstreceptie maandagavond bij het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt er druk zaken gedaan tijdens het borrelen door de aanwezige gedeputeerden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De boodschap vanuit Nederland is duidelijk: het is crisis dus is er niet veel geld voor investeringen in de Caribische eilanden. En dus wordt er druk gezocht naar mogelijkheden om toch de gewenste resultaten te bereiken.

In zijn toespraak zegt minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties: “Er wordt sinds 10-10-‘10 vanuit het Europese deel van Nederland ongeveer 300 miljoen structureel uitgegeven aan de BES-eilanden, zowel uit de algemene uitkering als van de departementen. We hebben de taak de komende week om te kijken of dat wel op de beste manier terechtkomt.” Hij wil ook bekijken of de coördinatie door de Rijksvertegenwoordiger en alle Haagse departementen effectief is en waar eventuele dubbelingen zitten.

Budgetneutraal
Volgens Johnson zijn er manieren om budgetneutraal het geld zodanig te herschikken dat er meer geld terechtkomt bij de bevolking. Daar is het volgens hem het hardst nodig: Als een deel van het geld dat naar overheidsinstanties gaat in de vrije uitkering kan worden gestopt, kan er meer voor de bevolking van de eilanden gedaan worden.”

Hij ergert zich aan de voortdurende bureaucratie. “Het maken, implementeren, controleren en handhaven van wetten kost geld. Onze boodschap is: laten we een stapje terug doen en ons gezond verstand gebruiken. Op Saba zijn de effecten van al die regels misschien het duidelijkst omdat wij het kleinste eiland zijn.”

Ontwikkelplannen
De Bonairiaanse gedeputeerde Burney El Hage, die eind deze week stopt als politicus, hoopt dat er ondanks de crisis duidelijkheid komt over de uitvoering van de ontwikkelplannen van de eilanden: “We hopen dat onze ontwikkelplannen en investeringsplannen goedgekeurd worden en dat de Haagse overheid ook begrotingen plaatst achter die plannen. Want een plan zonder een begroting is helemaal niks.” Hoewel elk eiland eigen plannen heeft, heeft er vertrouwen in dat de gedeputeerde samenwerken voor een positief resultaat: “Inhoudelijk verschillen we, maar we weten 0ok goed wat ons bindt.”

Burney El Hage over de CN-week (bijdrage: Jamila Baaziz)

Als alle ontwikkelplannen van Sint Eustatius doorgaan gaat vrijwel het hele eiland op de schop omdat een groot aantal zaken aangepakt moet worden, zoals de sociale woningbouw, de infrastructuur, de luchthaven en de haven. Gedeputeerde Carlyle Tearr van Sint Eustatius: “De achterstanden zijn groot en om die voorzieningen op een acceptabel niveau te krijgen hopen we dat Nederland bereid is daarin mede te investeren. Daarnaast is de sociale ontwikkeling van Statia belangrijk om het eiland vooruit te helpen.”

Carlyle Tearr over de CN-week (bijdrage: Jamila Baaziz)

Door Jamila Baaziz