Burney El Hage - foto: Jamila Baaziz

Burney El Hage – foto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – Burney El Hage vindt de commotie op Bonaire over zijn komst naar Nederland als adviseur van het Bonairiaanse Bestuurscollege ‘schadelijk voor het eiland’.

“De oppositie is bang dat ze aan het kortste eind trekken, omdat het gevaar bestaat dat mijn optreden positief uitvalt voor het zittende Bestuurscollege.”

Burney El Hage over de commotie rond zijn komst naar Nederland (bijdrage: Jamila Baaziz)

El Hage noemt de commotie die rond zijn persoon ontstond een typisch voorbeeld van ‘gemeentepolitiek’: “Volgend jaar zijn er verkiezingen. Het nationaal belang staat op een klein eiland als Bonaire niet altijd op de voorgrond. De discussie is nu ook achterhaald: dan hadden ze voor het vliegtuig moeten gaan liggen toen ik nog gedeputeerde was om te voorkomen dat ik hier kon komen. Nu zit ik niet meer in de politiek. Iedereen die wil mag mijn advies vragen. ”

Op de receptie van de Caribisch Nederland-week (CN-week) bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties lijkt niemand zich druk te maken over de aanwezigheid van El Hage. Handen worden links en rechts geschud, waarop vele geanimeerde gesprekken volgen. Vrijwel iedereen groet en kent de Bonairiaan: van (hoge) ambtenaren tot en met minister Ronald Plasterk.

“Ik kom al twintig jaar in allerlei hoedanigheden naar Den Haag”, verklaart El Hage. “Ik sta op de foto met ministers-presidenten, de koningin, de koning en huidige koningin, met iedereen. Ook het Nederlandse parlement heeft mij nooit geweerd, zelfs niet toen de rechtszaak (de Zambezi-zaak, red.) nog liep. In Nederland keken mensen ook raar op dat ik in verband werd gebracht met corruptie. ‘Als Burney corrupt is, kan iedereen het wel zijn’, hoorde ik dan.”

‘Niet corrupt’
El Hage houdt vol dat hij nooit corrupt is geweest: “Natuurlijk ben ik ook geen engel die uit de hemel op Bonaire is gevallen. Ik heb goede dingen en minder goede dingen gedaan, maar zeker geen corruptie. Iedereen op Bonaire kent mij en weet wat ik wel en niet gedaan heb en waar ik voor sta. Maar het ergste van zaken rond integriteit is dat de twijfel nooit meer verdwijnt als die gerezen is.”

Oppositie
Op Bonaire heeft de oppositie vorige week aan gezaghebber Edison Rijna gevraagd om El Hage en Ramonsito Booi – die in Nederland is vanwege een congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) – te weren. De partijen waren bang voor negatieve publiciteit voor Bonaire in Nederland. Die is tot dusver uitgebleven.

Aanleiding voor de angst is de recente weigering van premier Mark Rutte om parlementaire delegaties uit Curaçao, Aruba en Sint Maarten te ontmoeten, vanwege de mogelijke aanwezigheid van het Sint Maartense Statenlid Patrick Illidge. Hij wordt verdacht van corruptie in een rechtszaak die nog loopt. Tijdens de CN-week staat overigens geen ontmoeting met Rutte op de agenda.

Door Jamila Baaziz