WILLEMSTAD – De prioriteit van de homobeweging op Curaçao en Bonaire ligt niet bij het homohuwelijk. Wel is de mogelijkheid om te trouwen een sterk signaal van de overheid dat minderheden ook een plaats hebben in de samenleving.

Mario Kleinmoedig - foto: Dick Drayer

Mario Kleinmoedig – foto: Dick Drayer

Dat zegt Mario Kleinmoedig, woordvoerder van de Curaçaose homobeweging Fundashon Orguyo Korsou (FOKO).

Mario Kleinmoedig in gesprek met Dick Drayer

De focus van FOKO, maar ook van zusterorganisatie Diversity Bonaire, ligt op hulpverlening voor seksuele minderheden. “Er is nog steeds sprake van discriminatie, waarbij zelfs slachtoffers vallen door zelfmoord”, zegt Kleinmoedig.

De woordvoerder beseft dat er nog een lange weg te gaan is op de eilanden van de voormalige Antillen. Argumenten dat de kerk iets te zeggen heeft in de politieke discussie over het homohuwelijk, veegt Kleinmoedig resoluut van tafel. “Wij kennen een seculiere staat. Je kunt geloven wat je wilt, de overheid is er voor alle burgers.” Ook het argument dat het homohuwelijk tegen de cultuur op de Caribische eilanden ingaat, houdt volgens Kleinmoedig geen stand: “Seksuele minderheden zijn onderdeel van de cultuur hier, wij zijn het levende bewijs.”

Volgens de woordvoerder van FOKO heeft het oeroude Curaçaose liedje ‘Ban Boneiru ban kas’un be’ (Laten we naar Bonaire gaan en trouwen) sinds zaterdag een nieuwe dimensie erbij gekregen.

Door: Dick Drayer