Partijgebouw Pueblo Soberano Foto: Leoni Leidel-Schenk

Partijgebouw Pueblo Soberano Foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Helmin Wiels was een veelbesproken persoon die zowel het volk als de politiek regelmatig versteld liet staan. Hij richtte negen jaar geleden Pueblo Soberano op en is sindsdien de stem en het gezicht van de partij. Wat houdt de dood van deze politieke leider in voor zijn partij en de Curaçaose politiek? Volgens politicoloog professor Gilbert Cijntje is de kans groot dat met het gaan van het kopstuk van de PS, ook het einde van de partij in zicht is.


“Meer dan tachtig procent van de stemmen die naar Pueblo Soberano gingen, waren voor Wiels bij de afgelopen verkiezingen”, vertelt Cijntje om zijn punt uit te leggen. “Kijk naar de moord op Pim Fortuyn elf jaar geleden. Na zijn dood werd Lijst Pim Fortyn (LPF) door interne strubbelingen als partij weggevaagd en was er niets meer van over. Wiels was het gezicht van de partij net als Fortuyn was. Je vindt niet snel een tweede Wiels en anderen zoals Ivar Asjes of Elmer Wilsoe krijgen nooit zoveel aanhang. Beiden behaalden bij de laatste verkiezingen veel minder stemmen, namelijk ruim 800 en 400. De dood van Wiels is zeer waarschijnlijk funest voor de partij.”
Nieuwe verkiezingen lijken niet direct in het vooruitzicht te liggen, maar toch vreest Cijntje dat er problemen komen voor de PS. “Logischerwijs zou Winifred Raveneau nu Wiels moeten opvolgen als Statenlid van de partij. Ik ben bang dat de PS langzaam als partij zal afbrokkelen, omdat de partijgroei in de afgelopen jaren onlosmakelijk verbonden was met de heer Wiels. Er breekt in ieder geval een moeilijke periode aan voor de partij.”

Eerste politieke moord
Behalve voor PS zelf, heeft de moord op Helmin Wiels ook invloed op de rest van het eiland. “Voor het eerst in de geschiedenis is er een politieke moord gepleegd’, vertelt Cijntje. “Dit is niet te vergelijken met schietpartij in mei 1969 waarbij de vakbondsleider Papa Godett gewond raakte.” Cijntje doelt hiermee op de schoten die 30 mei 1969 gelost werden op Wilson Papa Godett en de dood van Amador Poulo Nitao. “Godett werd door de politie neergeschoten, omdat er een demonstratie was die uit de hand liep. Nitao is waarschijnlijk gestorven aan de gevolgen van een hartaanval. Er is autopsie gepleegd en niks wees uit op moord. Dit is dus echt de eerste keer dat er een politieke moord heeft plaatsgevonden op het eiland en men moet dit erg serieus nemen.”
Signaal afgeven
Cijntje hoopt dat de dood van Wiels een omwenteling teweeg brengt binnen de Curaçaose politiek . “Ik hoop dat er een proces op gang komt waardoor de politieke leiders de dialoog met elkaar aangaan. De emoties moeten een minder belangrijke rol spelen dan de laatste twee jaar. De brand bij het bedrijf van Dean Rozier was al een teken dat het te ver ging. Hierna werd er ingebroken in het MFK-gebouw en raakte een bewaker gewond. En nu dit. De dood van Wiels heeft de democratie in gevaar gebracht en kan aanzetten tot meer geweld. Er moet een signaal afgegeven worden dat deze moord, maar ook de eerdere incidenten sterk worden afgekeurd en ik hoop dat de politieke leiders dit met kracht en het liefst gezamenlijk zullen doen.”
Door: Elisa Koek