Grote hoeveelheden t-shirts en stickers werden onlangs uitgedeeld tijdens de officiele start van de verkiezingscampagne van AVP. Foto: Ariën Rasmijn

Grote hoeveelheden gratis t-shirts en stickers werden onlangs uitgedeeld tijdens de officiële start van de verkiezingscampagne van AVP. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De Wet Financiering Politieke Partijen wordt ‘in de komende weken of maanden’ door de Staten behandeld. Dit zegt premier Mike Eman (AVP) in een interview met Caribisch Netwerk. Een meer specifieke datum wil hij echter niet geven.

Eman verklaart dat de wet momenteel bij de Staten is. Hij geeft aan dat er inderdaad sprake is van vertraging bij het invoeren van de wet. “Niet dat men niet wil dat er zo’n wet komt, maar wij kijken naar andere landen en zien elke keer dat men zich op de borst klopt over het feit dat de wet er is, terwijl die vol met gaten zit. Als je kijkt naar de VS en Nederland dan zie je wetten die meer het imago creëren van dat het geregeld is, dan dat dit daadwerkelijk het geval is.” Eman zegt juist een wet te willen die alle mazen goed sluit en rekening houdt met de lokale omstandigheden op het eiland. Dit noemt de premier dan ook ‘een enorme uitdaging’, aangezien Aruba als eiland extra kwetsbaar is voor beinvloeding van politieke partijen.

Premier Mike Eman over de verkiezingscampagne (bijdrage: Jamila Baaziz)

De Wet Financiering Politieke Partijen, waarin onder meer regels staan over campagnefinanciering, is al zo’n vier jaar bij de Staten. Toenmalig premier Nelson Oduber (MEP) trok het echter tijdelijk in voordat het behandeld zou worden. Reden hiervoor was om de wet alsnog verder te onderzoeken. Na de verkiezingsoverwinning van AVP in 2009 maakte de toen kersverse premier Eman bekend dat de wet behandeld zou worden. Tot op heden is dat echter nog niet gebeurd. Inmiddels zijn de campagnes van de verschillende partijen op het eiland voor de Statenverkiezingen van 27 september al enige tijd gestart.

In het interview vertelt Eman verder hoe zijn partij AVP aan fondsen komt voor de verkiezingscampagne. Dat bedrag loopt ‘in de duizenden florin’, aldus de partijleider en premier. Leden van de partij dragen bij aan de partijkas en kandidaten zorgen ook zelf voor de financiering van hun eigen campagnes. Daarom is een precies cijfer moeilijk te zeggen, verklaart Eman. Vanuit zusterpartij CDA of andere instanties in Nederland komt geen geld, aldus de premier die stelt dat huis aan huis bezoek op Aruba nog altijd de meest effectieve manier van campagnevoeren is.

door: Arien Rasmijn