Infrastructuur-minister Benny Sevinger aan het werk op Green Square. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Om een verkiezing te kunnen winnen heb je geld nodig. Veel geld. Kleine partijen hebben daarbij het nakijken. Maar wie geen geld heeft, moet creatief zijn.

Afgelopen woensdag moest de lokale pers opdraven voor een persconferentie op een verlaten maar perfect gelegen stuk terrein aan de L.G. Smithboulevard in Oranjestad. Een hoop groen gelakte containers werden door werklui op elkaar gestapeld. Infrastructuur-minister Benny Sevinger, die van huis uit een technische achtergrond heeft, hielp mee aan wat Green Square moet gaan worden. Dit moet de plek worden waar regeringspartij AVP dit jaar feesten en andere activiteiten houdt om stemmers te werven. Morgen is de feestelijke opening met bekende bands in de line-up. Het ‘hergebruik’ van containers en het plaatsen van pallets zorgt uiteraard voor de duurzame en crisisbewuste look waar de partij graag voor gaat, maar goedkoop is het niet. Zeker als je bedenkt dat er vast ook rekeningen komen voor boekingen, promotie, licht en geluid.

Publiek geheim

Maar AVP kan het hebben. Het is een publiek geheim dat de grote partijen altijd hebben kunnen rekenen op financiële steun via de achterdeur van de rijke clans op het eiland. Zo heb ik zelden premier Mike Eman zo lang ergens zien blijven hangen als op het feest van de families Mansur en Arends in hun huizen aan het strand van Arashi, aan het eind van Semana Santa enkele weken terug.

Hoeveel precies en wie nog meer geld in de campagnekassen van met name AVP en MEP storten zal vooralsnog niet bekend worden. De wet op openbaarheid van campagnefinanciëring die AVP aan het begin van haar regeerperiode had beloofd naar de Staten brengen is nog altijd ‘missing in action’. Andere partijen in de Staten hebben er ook niet naar gevraagd, al stelt UPP-leider Booshi Wever (officieel onafhankelijk in de Staten nadat hij uit MEP was gestapt) in het Statuut van zijn nieuwe partij – deze week pas werd UPP officieel bij de notaris opgericht – dat donaties boven 5000 florin goedgekeurd moeten worden door de partijraad. Niet dat hij veel te verliezen heeft als kleine partij, maar het is een begin.

Wie niet sterk is…

PDR heeft van de kleine partijen de grootste ambities, maar ook voor hen is de drempel, zelfs naar een tweede zetel, nog altijd hoog. Dan heb je partijen als UPP, RED, PPA en CURPA die tot nu toe lijken mee te gaan doen in september. Zij moeten elk dubbeltje omdraaien. Heb je geen rijke vrienden, dan moet je creatief zijn. In de aanloop naar de verkiezingen van 2009 liet RED, maker van eerdergenoemde campagnefinancieringswet, dit Youtubespotje maken waarin een winst van meerdere zetels wordt gevierd op verkiezingsavond, compleet met wild juichende partijleden en leider Rudy Lampe. Het bleek achteraf gezien een wrang stukje fictie. RED verloor haar enige zetel en een heleboel mensen in het spotje stapten daarna ook uit de partij.

Door: Ariën Rasmijn