De luxe privé afkickkliniek van Jellinek op Curaçao heeft de handdoek in de ring gegooid en haar deuren gesloten. Op haar website zegt de kliniek ‘nog steeds in het concept op Curaçao te geloven, maar door verandering in omstandigheden gedwongen te zijn een andere weg in te slaan.’

In april 2010 opende de resortachtige kliniek haar deuren voor mensen uit Nederland met een verslaving, depressie of burn-out die in de

Foto: Jellinek Retreat

anonimiteit behandeld willen worden. De kliniek kreeg daarvoor een Nederlandse subsidie van ruim 600.000 Euro.

Kritiek
In 2012 begon de kritiek op Jellinek Retreat aan te zwellen. Zo weigerden Nederlandse zorgverzekeraars een bezoek aan de kliniek te vergoeden en uitten ze openlijk hun twijfel over de kwaliteit van de zorg die de kliniek zou geven.

Kamervragen
In september 2012 stelde onder andere PvdA Tweede Kamerlid, Lea Bouwmeester, vragen over de problemen met de zorgverzekeraars, de twijfel over de kwaliteit van de kliniek en de bezorgdheid over of de lokale bevolking wel gebaat zou zijn bij zo’n dergelijke kliniek.

Spies in de bres
Toenmalige minister van Koninkrijksrelaties, Liesbeth Spies, schreef in een brief aan de Tweede Kamer ‘dat de kliniek aan alle regels voldeed en dat ook Antilliaanse verslaafden zich in de kliniek konden aanmelden.’ Daarbij zou er volgens de minister samengewerkt worden met lokale huisartsen en zorginstellingen om kennis uit te wisselen.

Gezondheidsinspectie
In november 2012 constateerde de Curaçaose Inspecteur voor de Gezondheidszorg, Jan Huurman, echter dat de psychologen en psychiaters van de kliniek niet over de juiste vergunningen beschikten om in de kliniek als behandelend arts te mogen werken. De kliniek kreeg toen een verbod om nieuwe behandelingen aan te gaan tot de papieren in orde zouden zijn. Sinds januari van dit jaar lijkt het echter permanent over en uit voor Jellinek Retreat op Curaçao.

Door: Natasja Gibbs