In samenwerking met de publieke nieuwszender NPO Radio 1 brengt NTR Caribisch Netwerk de podcast ‘Koninkrijkskwesties’ uit. Iedere twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering over Antilliaans-Nederlandse kwesties. Beluister en abonneer op de podcast via iTunes of via NPO Radio 1.

#7 Welke impact heeft onderadvisering op onze toekomst?

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Maar wat doe je als je kind een lager schooladvies heeft gekregen dan de score op de eindtoets? Caribisch Netwerk ontving ruim honderd negatieve verhalen na een oproep op social media over schooladvies. Natasja Gibbs ging op zoek naar de impact van onderadvisering in de Caribische gemeenschap. Beluister de aflevering hier.

#6 Mag je nou wel of niet ‘Antillianen’ zeggen?

Het CBS, de politiek en verschillende nieuwsmedia in Nederland hebben het wel eens over ‘Antillianen’. Maar mag je die benaming nou wel of niet gebruiken? Het regende reacties toen NTR-redacteur John Samson die vraag stelde op zijn Facebook. Hij besloot direct af te spreken met twee van de reageerders. Beluister de aflevering hier.

# 5 Opgroeien zonder vader: welk effect heeft dat op vaders van nu?

Bijna de helft van de Caribische Nederlanders groeit op zonder vader. Waar komt dit door? Wat voor impact heeft het? En hoe doet de nieuwe generatie vaders het? Natasja Gibbs praat erover met Julmar Simons (rapper Adje) en Paco Nuñez. Beide mannen zijn zonder vader opgegroeid en voeden nu hun eigen zonen op. Beluister de aflevering hier.

# 4 Dierenmishandeling & straffen in de Caribische gemeenten

Wie dieren mishandelt krijgt fors lagere straffen op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Een legbatterij van 10.000 gekooide kippen is in Nederland wettelijk verboden, maar in de Caribische gemeenten mag het. De Nederlandse regering vindt dat deze drie bijzondere gemeenten zelf hun regels mogen opstellen. Een goed idee? John Samson praat hierover met online-strateeg Xaviera Ringeling en promovendus Stacey MacDonald die onderzoekt hoe inwoners van de Caribische gemeenten de natuur en cultuur beschermen. Beluister de aflevering hier.

# 3 Sint-Eustatius: Politiek en intimidatie

De Nederlandse regering heeft de macht in de Caribische gemeente Sint-Eustatius overgenomen omdat het er volgens een recent rapport een bestuurlijke wanorde is. Maar wat merken de mensen er zelf van? En hoe serieus is de intimidatie en vriendjespolitiek? Natasja Gibbs praat erover met de Statiaanse Jean Marie Molina uit Pijnacker. En ook Quinsy Gario schuift aan, want hij maakt zich grote zorgen. Beluister de aflevering hier.

# 2 Sint-Maarten & de politiek na orkaan Irma

Bijna vijf maanden na de verwoesting van orkaan Irma zijn nog veel huizen kapot, bedrijven dicht en dus ook veel werklozen. In februari komen er opnieuw verkiezingen. Wat heeft de bevolking hieraan? Wordt Sint-Maarten in de toekomst misschien een gemeente van Nederland? John Samson praat met Sint-Maartenaar Donellis Browne uit Delft en de Bonairiaanse activist Alfrida Martis. Beluister de aflevering hier.

Steeds meer kinderen van Antilliaanse Nederlanders groeien op zonder het Papiaments thuis te leren. Hoe kwalijk is dit? Natasja Gibbs bespreekt dit in de eerste podcast van Koninkrijkskwesties. Dat doet ze met de kersverse vader en rapper Adje, publicist Xaviera Ringeling en psychologiestudent Ghisainy Lourens. De eerste aflevering download en beluister je hier.