Solo-expositie Isabel Bèrènos in The Gallery: ‘Vrijheid is kern van mijn werk’

Foto: Julia Bos

Vanaf 25 oktober opent de Curaçaose kunstenares Isabel Bèrènos haar solo-expositie in The Gallery, de galerie van collega-kunstenares Bagira, in Kura Hulanda Village. De tentoonstelling biedt een intieme kijk op de abstracte, natuurgeïnspireerde werken van Bèrènos, waarin vrijheid centraal staat. “Vrijheid is voor mij heel belangrijk als mens en als gevoel in dit leven, en dat zoek ik dus ook op in mijn manier van werken,” vertelt Bèrènos.

Terugkeer naar Curaçao
Isabel Bèrènos groeide op in Curaçao, maar vertrok naar Nederland voor een carrière als danseres. Hoewel ze daar succesvol was, voelde ze een gemis. “Ik ben terug naar Curaçao gekomen omdat ik de natuur en vooral de zee miste. De inspiratie voor mijn schilderijen kwam vanzelf toen ik weer bij de zee kon zijn,” zegt ze. Deze terugkeer naar haar geboortegrond bracht een creatief proces op gang, waarin de natuur een grote rol speelt.

Bèrènos werkt intuïtief en laat haar schilderijen ontstaan. “Ik werk graag zonder vast idee en laat het proces zichzelf leiden. Vaak werk ik aan meerdere doeken tegelijk en ontdek ik gaandeweg wat er ontstaat,” legt ze uit. Haar abstracte schilderijen tonen organische patronen, zoals die van de nerven van een blad of vingerafdrukken. “Ze zijn niet symmetrisch of geometrisch, maar wel spontaan.”

Samenwerking met Bagira
De expositie vindt plaats in The Gallery, de galerie van kunstenares Bagira. Bagira was direct enthousiast over het werk van Bèrènos en gaf haar de kans voor deze solo-expositie. “Ik vind haar werk supermooi en het past perfect in deze ruimte,” vertelt Bagira. Samen creëerden ze een sfeer in de galerie die aansluit bij Bèrènos’ kunst. De gekozen kleur, die ook vaak terugkomt in de schilderijen van Bèrènos, zorgt voor een samenhangend geheel. “We hebben alles zorgvuldig gepland, van de kleuren tot de opstelling. Alles komt mooi samen.”


Isabel Bèrènos in The Gallery samen met Bagira. Foto’s Julia Bos

Voor Bèrènos is de solo-expositie een kans om haar werk in zijn puurste vorm te tonen, zonder invloeden van buitenaf. “Het is geen groepsexpositie, maar een solo-expositie waarin mijn werk volledig centraal staat. Dat was voor mij een belangrijke keuze,” legt ze uit.

Kunst als zelfontdekking
Bèrènos maakte niet direct de overstap van dans naar schilderkunst. Het was een emotioneel proces, zo vertelt ze: “Ik voelde me verloren, zonder werk en zonder huis in Nederland. Toen ben ik gaan schilderen en dat was heel bevrijdend. Het waren heel pure schilderijen, alsof ik droomde.” Deze puurheid en het werken vanuit gevoel kenmerken nog steeds haar kunst. Bèrènos’ schilderijen worden geprezen om hun energie en diepe connectie met de natuur. “Ik zoek altijd naar vrijheid in mijn werk, zowel in mijn techniek als in de thema’s die ik behandel,” zegt ze.

Een nieuwe stap
De expositie markeert een belangrijke stap in Bèrènos’ carrière. Ze hoopt dat het publiek door haar werk een gevoel van vrijheid en verbondenheid met de natuur ervaart. “Als kunstenaar is het belangrijk om trouw te blijven aan je eigen verhaal, en dat komt hier volledig tot uiting,” zegt ze.

De tentoonstelling opent op 25 oktober en loopt tot en met 9 november. Bezoekers krijgen de kans om het werk van Bèrènos te zien in een setting die perfect aansluit bij haar kunst. Bagira is enthousiast: “Isabels werken stralen zoveel energie uit. Dit is een ervaring die je niet mag missen.” Met deze solo-expositie in The Gallery krijgt een van Curaçaos veelbelovende kunstenaars de ruimte om haar werk op geheel eigen wijze te presenteren.