Arubaans parlement zegt vertrouwen in demissionair minister Endy Croes op

Foto: Melissa Stamper

Met 11 stemmen voor en tien stemmen tegen, steunde het merendeel van het Arubaanse parlement op dinsdagnacht de motie van wantrouwen tegen Endy Croes (MEP), demissionair minister van Sport en Onderwijs. Endy Croes zou ’omstandigheden hebben gecreëerd die ervoor zorgen dat onregelmatigheden konden ontstaan binnen de Stichting Sportsubsidie Aruba (SSA)’. Evelyn Wever Croes, demissionair premier en partijleider van de MEP, vindt de motie oneerlijk en vindt het jammer dat ‘de nieuwe oppositie een minister wegstuurt die goed werk verricht’.

Malversaties binnen sportstichting
Na intern onderzoek van de sportstichting blijkt ruim 158.000 Arubaanse florin verduisterd te zijn. Documenten, sportaanvragen en ook de handtekening van de minister zouden door een bestuurder zijn vervalst. Hiermee zou hij onder meer twee laptops hebben gekregen en reistickets hebben geboekt voor hem en twee andere familieleden, zo stelt Endy Croes.

Vanuit het ministerie van Endy Croes is aangegeven dat de bestuurder per direct zijn ontslag moest indienen anders zou het ministerie zelf de procedure starten. Ook heeft de SSA heeft haar eigen maatregelen genomen, aldus de bewindsman. Daarnaast blijkt er uit de jaarverslagen dat er drie onbekende personen structureel een (hoog) bedrag toegewezen hebben gekregen. Deze mensen schijnen onvindbaar te zijn, aldus de demissionair minister.

Belangenverstrengeling
Voor de oppositie is dat voldoende om het vertrouwen in de minister op te zeggen. In de motie van wantrouwen stellen parlementariërs van AVP, MAS, Accion21 en de onafhankelijke parlementariër Gerlien Croes dat er sprake is van belangenverstrengeling omdat de SSA-bestuurder die betrokken is bij deze malversaties ook bij het ministerie van Onderwijs en Sport werkt. Dit zou door de gezagsverhouding een beperking opleveren bij de ‘checks and balances’ van de besteding van middelen van de stichting.

Endy Croes blijft erbij dat SSA helemaal onafhankelijk is en dat hij geen zeggenschap heeft over de gang van zaken van de stichting. Wel zegt hij dat zijn ministerie te maken heeft met de stichting als het gaat om bijzondere projecten die geïnitieerd worden door zijn ministerie zoals de ‘Weganan Escolar’ (School Spelen).


Endy Croes verdedigt zich in het parlement. Foto Melissa Stamper

“Bij projecten die op initiatief van de minister worden georganiseerd, kan de minister een verzoek doen die binnen de begroting van de SSA valt, dat is niet iets van nu. Als dat iets is dat het parlement veranderd wil zien, dan denk ik dat de SSA ervoor open staat. Maar dat is niet iets dat ik als minister heb veranderd”, aldus Endy Croes.

Een andere reden voor wantrouwen is het feit dat hij in de hoedanigheid van minister (verkapte) opdrachten zou hebben gegeven aan SSA voor het ter beschikking stellen van middelen voor het betalen van specifieke kosten. Dat is volgens de oppositie ondermijnend voor de ‘checks and balances’ die bedoeld zijn voor het ter beschikking stellen van gelden voor een stichting. Endy Croes zou namelijk de rechtstreekse opdracht hebben gegeven aan SSA om diens zus te betalen omdat zij als ceremoniemeester optrad bij de School Spelen.

Op vragen van parlementariërs over een factuur van 1000 florin die aan de zus van Endy Croes via een opgeheven bedrijf werden betaald ging de minister niet helemaal in. “Mijn zus Sandra heeft een factuur van 1000 florin gestuurd voor haar rol als ceremoniemeester voor drie evenementen, maar ze heeft geen rekeningnummer van het bedrijf gebruikt, maar haar particuliere rekeningnummer”, zo legde hij uit in het parlement.

Gelijk stappen vernomen
Endy Croes gaf in een tijdlijn aan hoe hij als minister heeft gehandeld vanaf het moment dat bekend werd (op 5 september) dat er onregelmatigheden waren. Hij verwijst naar gesprekken met de stichting en de bestuurder, de schorsing en het uiteindelijke ontslag van de bestuurder. Het doen van aangifte tegen valsheid in geschrifte en ook de uiteindelijke aangifte van de SSA tegen malversaties. “De jongeman heeft bekend dat hij brieven en aanvragen heeft vervalst, hij bood zijn excuses aan en zou om een betalingsregeling hebben gevraagd. Maar dat gaat niet zomaar.”

Volgens de demissionair premier Evelyn Wever-Croes bewees minister Endy Croes hiermee dat hij gelijk stappen heeft ondernomen nadat hij werd geïnformeerd over de onregelmatigheden. Daardoor is een onderzoek gestart, dat nog steeds loopt, zegt Evelyn Wever-Croes. Volgens haar is de aanval van oppositie daarom onterecht.

Willekeur in openbaarheid van informatie
In de openbare vergadering die ruim 15 uur duurde, deed Endy Croes uitgebreid uit de doeken hoe de sportstichting haar jaarverslagen bij zijn ministerie en die van het ministerie van Financiën moet verantwoorden. Ook maakte hij aan de hand van e-mails en Whatsappgesprekken informatie openbaar over de statuten, onregelmatigheden en communicatie tussen zijn ministerie en de stichting.

Een dag later, op woensdagochtend, wijst hij echter een ingediend lobverzoek van Caribisch Netwerk af omdat hij ‘geen gevolg kan geven aan een verzoek om openbaarheid van informatie. De Stichting Subsidie Aruba zou een privaatrechtelijk rechtspersoon zijn en geen overheidsdienst’.

Met de aangifte van de demissionair sportminister tegen valsheid in geschrifte, de aangifte tegen malversaties van de SSA en ook die van parlementariërs Arthur Dowers (AVP) en Marisol Tromp (MAS) zijn er drie aangiften in deze zaak. De landsrecherche doet nog onderzoek. Het ontslagproces van Endy Croes is gestart en dat betekent dat er iemand wordt aangewezen om zijn taken over te nemen, zo legt de premier uit.