WILLEMSTAD – “Ik twijfel nog of ik gehoor ga geven aan de oproep om zo snel mogelijk terug te gaan naar Nederland”, vertelt Maarten de Groot, een van de Nederlandse stagiaires die, sinds februari, stage loopt op Curaçao.
“Maar ik ben toch een beetje plichtsgetrouw en dus wel geneigd gehoor te geven aan zo’n oproep. Ik ben nu de situatie aan het afwegen”, aldus de stagiaire. Maarten is een van de 100 tot 130 Nederlandse stagiaires op het eiland.
Tekst gaat verder onder de video:
Door Kim Hendriksen
Gisteren (donderdag) heeft de Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad (VNW) toeristen en stagiaires opgeroepen om Curaçao zo snel mogelijk te verlaten. “De actuele Covid-situatie op Curaçao is zeer ernstig. De zorgcapaciteit is mogelijk ontoereikend en komt vanwege het hoge aantal besmettingen nog verder onder druk te staan. De medische zorg is hierdoor niet gegarandeerd. Daarom adviseren we alle Nederlanders die niet op Curaçao wonen het eiland zo snel mogelijk te verlaten”, aldus VNW.
Negatief reisadvies
Het lokale ziekenhuis op het eiland, het Curaçao Medical Center (CMC), bracht deze week naar buiten dat de situatie in het ziekenhuis ‘alarmerend’ is vanwege het hoge aantal opgenomen Covid-patiënten en dat zij inmiddels opgeschaald naar de hoogste fase.
Maarten baalt van het advies, ook omdat hij dan voor zijn stage vanuit Nederland moet gaan werken en dat is toch heel anders dan op het eiland zelf. “Ik ben naar Curaçao gekomen niet alleen om stage te lopen, maar ook om te leren van de cultuur en gebruiken op het eiland. Er was toen al een negatief reisadvies. Het zat al in mijn achterhoofd dat je altijd teruggeroepen kunt worden. Maar nu het ook echt zo ver is gekomen, baal ik natuurlijk wel”.
Paniekvoetbal
Volgens Maarten de Jong, eigenaar van stagebureau Wereldstage, is er sprake van ‘paniekvoetbal’: ‘‘Wij zijn niet heel gelukkig met de gang van zaken. Er had een betere afstemming moeten komen tussen het ministerie van Onderwijs in Nederland (OWC), de VNW en de stagebureaus. Het is een beetje een paniekactie”, vind De Jong. “Vorig jaar in maart werden wij gevraagd door het OWC in Nederland of wij wilden helpen om alle studenten uit het hele Caribisch gebied terug te halen. Dat hebben we toen ook gedaan. Maar we zitten nu in een heel ander situatie dan vorig jaar maart. Deze keer is, zonder af te stemmen met de stakeholders, een advies naar buiten gebracht”, aldus De Jong.
Volgens de eigenaar weten de studenten wat ze wel en niet kunnen doen op het eiland. “Zij zijn niet degenen die de druk veroorzaken de gezondheidszorg. Maar hun eigen afweging staat voorop. Het is een advies van de VNW en zo communiceren wij het ook naar de stagiaires. We raden ze aan om het advies met hun stagebedrijf te bespreken en met hun familie thuis. We ondersteunen ze met de keuze die ze maken”.
De Jong schat in dat tussen de 10 en 15 procent van de stagiaires heeft aangegeven het advies op te volgen en dit weekend of volgend weekend te vertrekken. “Het overgrote deel kijkt het op dit moment nog even aan en wachten de ontwikkelingen af.”
Inkomsten
Verder benadrukt De Jong dat studenten belangrijke inkomsten genereren voor het eiland. “Met dit soort berichten loop je het risico dat de septemberlichting stagiaires ook eieren voor hun geld zal kiezen. Dit zal serieuze economische gevolgen hebben vanwege de inkomsten die zij voor het eiland met zich meebrengen.”
Ook Corendon heeft inmiddels aangegeven dat zij voorlopig stoppen met het aanbieden van reizen naar Curaçao. TUI blijft voorlopig nog wel naar Curaçao te vliegen.