Hoe slachtoffers van huiselijk geweld bij aangifte opnieuw slachtoffer worden

Foto: De Amerikaanse politieman Mark Wynn geeft les aan Arubaanse agenten

ORANJESTAD – Een 16-jarig meisje wordt verkracht en moet 24 uur wachten op medisch onderzoek, dat vervolgens in bijzijn van twee mannelijke agenten wordt afgenomen. Een vrouw doet meer dan elf keer aangifte tegen huiselijk geweld, maar de zaak blijft in de la van justitie liggen. En dan de ergste zaak van kindermishandeling op Aruba: twee broertjes van drie en vijf jaar worden doodgeslagen: de politie was daarvoor 17 keer langs geweest vanwege meldingen van huiselijk geweld.

“Slachtoffers worden van het kastje naar de muur gestuurd als ze aangifte willen doen; niet geloofd en als sommige agenten de daders kennen, verdwijnen de aangiften in de la. Ze worden dus opnieuw slachtoffer”, zegt Suzette Kock, voorzitter van Fundacion Hende Muhe den Dificultad, de stichting die vrouwen en kinderen helpt die slachtoffer van huiselijk geweld zijn.

De bijeenkomst op de universiteit met in het midden Suzette Kock van de vrouwenstichting -foto: FHMD

Ze zegt dit op een bijeenkomst van de Arubaanse universiteit over de Venezolaanse Linda Loaiza López, die na 17 jaar strijden uiteindelijk gelijk kreeg van het Inter Amerikaans Hof van Mensenrechten: Venezuela is mede schuldig aan haar marteling, als slachtoffer van ontvoering, verkrachting en marteling door een man met hoge politieke connecties. Dit omdat de staat niet ervoor heeft gezorgd dat zij een eerlijk proces kreeg, haar en haar familie niet beschermde en hulp bood en zo opnieuw liet lijden.

Aan het kortste eind
Aruba is niet aangesloten bij de organisatie van Amerikaanse staten (OAS) en dus dit Hof. Maar toch blijkt deze uitspraak van vorig jaar van grote invloed op de strijd tegen vrouwengeweld wereldwijd en dus ook op Aruba. “Het Europees Hof waar wij wel onder vallen, kijkt zeker naar deze jurisprudentie”, zegt Kock. Maar tijdens de bijeenkomst blijkt uiteindelijk dat zelfs met dit soort internationale uitspraken, of als een land internationale verdragen ondertekent, ratificeert en invoert door eigen wetten en beleid te maken, dat vrouwen en ook kinderen bij geweld nog steeds aan het kortste eind trekken. Ook op Aruba.

“Als wij als bevolking niet de straat opgaan, niet van de politici eisen dat wij dit zo’n groot probleem vinden dat opgelost moet worden, dan verandert er weinig. Onze stichting is 24 jaar geleden opgericht door de mensen en voor de mensen. Niet door de overheid”, zegt Kock die zegt dat Aruba in een sociale crisis verkeert waar de jongere generaties de dupe van worden.

‘Slachtoffers gaan van kastje naar de muur; worden niet geloofd of sommige agenten laten hun aangiften verdwijnen’ – Suzette Kock

De Arubaanse regering heeft na de dood van de twee broertjes twee jaar geleden eindelijk erkend dat er een probleem is met huiselijk geweld (en ook andere sociale misstanden). Het is voor het eerst dat Aruba sinds haar autonomie (1986) een flinke hoeveelheid overheidsgeld in een apart fonds heeft gereserveerd hiervoor.

‘Daders komen er makkelijk vanaf’
Maar de problemen zijn groot en oplossingen zullen jaren duren. Dat blijkt bijvoorbeeld al hoe de justitieketen met huiselijk geweld omgaat. “Vóór januari 2019 kwamen dit soort zaken bijna nooit voor de rechter. Het OM deed deze vooral af in TOM-zittingen (gesprek met de officier van justitie waarin een transactie of een strafbeschikking wordt voorgesteld red.) Daders kwamen er makkelijk vanaf en konden verder gaan. Nu is er door een decreet van de vorige procureur-generaal eindelijk wat aan het veranderen”, zegt Kock. Maar voor de zaak zover komt, moeten slachtoffers eerst verder komen bij de politie.

Politieagenten horen over vooroordelen tegen slachtoffers – foto: Sharina Henriquez

De stichting heeft Mark Wynn uitgenodigd, een Amerikaanse politieman die al meer dan dertig jaar politiekorpsen in de Verenigde Staten probeert te veranderen hoe ze om moeten gaan met huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen. “Ik ben hier om de Arubaanse agenten te laten zien wat wij van onze fouten hebben geleerd.”

Wat vooral indruk maakt op de Arubaanse agenten, is hoe nog steeds vooroordelen als ‘de vrouw was dronken’, ‘ze komt uit een arme familie’, ‘ze kruipt zelf weer terug in bed met haar mishandelende man’ en ‘verkrachting door je echtgenoot is geen verkrachting’, ervoor zorgen dat slachtoffers niet geloofd worden door de politie. En zo daders op vrije voeten blijven en nieuwe slachtoffers kunnen maken.

‘Ik laat agenten zien wat wij van onze fouten hebben geleerd’ – Mark Wynn, Amerikaanse politieman gespecialiseerd in huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen

“Ik wist niet dat iedereen verschillend op trauma reageert”, reageert Lito Laclé van de Arubaanse politie over nieuwe inzichten die Wynn geeft. Hij is terughoudend over of het korps nu zijn aanpak gaat veranderen. Wynn zegt in ieder geval dat ook de Arubaanse politieschool interesse heeft om in de politieopleiding hier iets mee te doen.

Vertrouwen in de politie
Het gaat er om dat mensen weer vertrouwen krijgen in de politie, zodat die ook beter haar werk kan doen en vooral zaken kan voorkomen, zegt Wynn.

“Van al het geweld, ligt de oorzaak bijna altijd in huiselijk geweld en zijn de meeste slachtoffers vrouwen. Als die niet naar de politie stappen heb je misschien wel lage statistieken, maar dat is niet de realiteit. Uit onderzoek weten we dat een op de vijf vrouwen slachtoffer van verkrachting of poging hiertoe is. Voor Aruba betekent dat zo’n 11 duizend slachtoffers. We weten ook dat een verkrachter het niet bij één keer laat.”