Foto: Lisette Gomes

ORANJESTAD – “Het is een jonge jongen dus een brein dat nu nog gevormd kan worden. De keus is: gaan we hem nu behandelen en komt hij vrij met zo’n klein mogelijke risico op herhaling. Of wachten we tien jaar met het risico dat de behandeling niet meer aanslaat.”

De inmiddels 21-jarige Gabriel M. staat weer voor de rechter. Hij kreeg vorig jaar juli 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodslaan van peuter Eugene (3) en kleuter Rishandroh (5). Maar aan de behandeling kan hij op zijn vroegst na tien jaar cel beginnen. En daartegen gaat hij nu dus in beroep, vertelt zijn advocaat Dellali Segbedzi.

Tekst gaat verder onder de video
Door Sharina Henriquez

Al vanaf jonge leeftijd heeft Gabriel problemen met agressie, die uit een gezin van vijf komt met vader uit Curaçao en moeder uit Aruba. In Nederland proberen de ouders al hulp voor hem te krijgen en krijgt hij de diagnose hoogbegaafd.

Op zijn zestiende vertrekt het gezin naar Aruba waar Gabriel gaat werken. Maar het lukt hem niet om een baan te houden, wederom door zijn agressie, vertelt Segbedzi. “Zijn ouders dachten nog dat de verhuizing naar Aruba zou helpen. Maar dat was niet zo.”

Hij krijgt een relatie met Risheila F., de moeder van de twee broertjes Eugene en Rishandroh. Het paar, beide 18 jaar, gaat in een tweekamer-appartement wonen met vier kinderen onder de vijf jaar. Want ook het jonge broertje van Risheila woont bij hen, omdat er thuis met haar moeder ook problemen zijn. De vader van de broertjes heeft inmiddels een nieuw gezin en amper tijd voor hen, vertelt de advocaat. Risheila wordt al snel zwanger van Gabriel.

‘De politie gaat 17 keer langs, ziet dat er kinderen zijn en ook toen is niet ingegrepen’

Zoals bekend is er veel geweld in het gezin. Maar sinds de moeder meerderjarig is, blijft de Voogdijraad op afstand. “Die is geen enkele keer meer langs geweest”, aldus de advocaat. In 2016 steekt Gabriel de zwangere Risheila in haar been. Hij moet een half jaar de bak in. Eenmaal eruit, gaat de stiefvader terug naar het gezin. Hij moet zich melden bij de Reclassering maar doet dat niet. Zonder gevolgen, zegt Segbedzi.

Tekst gaat verder onder de video
Door Sharina Henriquez

Er waren genoeg signalen volgens de advocaat dat de kinderen niet veilig waren in het huis. “Mijn cliënt zegt: ik ben verantwoordelijk voor wat ik heb gedaan. Tegelijkertijd waren er zoveel aanwijzingen dat het niet goed ging in het gezin. Dan had eigenlijk de Voogdijraad of een andere instantie moeten optreden. En zeggen: die kinderen die kunnen hier niet blijven.”

Vorig jaar zei de directeur van de Voogdijraad Aisca Berkemeyer dat de politie geen meldingscode had voor huiselijk geweld waarbij kinderen betrokken zijn. En daardoor in het geval van het gezin van Gabriel M. de meldingen onvoldoende boven de radar kwamen.
Navraag nu bij de politie leert dat zo’n code er nog steeds niet is.

De Voogdijraad wil op dit moment niet reageren op ‘deze ernstige en gevoelige zaak’, ook omdat deze weer voor de rechter is. Wel laat Berkemeyer weten dat de meeste ‘aandachtspunten’ in het sociaal crisisplan worden aanpakt. Wat en hoe, blijft dus onduidelijk. Ook  de Reclassering heeft nog niet gereageerd.

Stiefvader Gabriel M. wil in ieder geval hulp afdwingen. Hij zit nu in de Arubaanse gevangenis KIA zonder psychische bijstand, therapie of andere hulp, zegt zijn advocaat. Tijdens de eerste rechtszaak is hij wel onderzocht en bleek hij juist zwak begaafd in plaats van wat ze in Nederland eerder stelde. Maar een echte diagnose is nog niet vastgesteld, aldus Segbedzi. “En hij komt een keer vrij.”

Hoe vordert het sociaal crisisplan?

De regering kondigde dit plan aan vlak na de dood van de broertjes eind 2017. Want volgens de premier ‘hebben wij als maatschappij en regering deze twee kinderen gefaald’. Minister van Sociale Zaken Glenbert Croes zegt vorige week in een persbericht dat de vorderingen van dit plan worden gemeten: “Dat instanties aan het einde van dit traject niet blijken te voldoen, is geen optie. Niemand kan meer falen.” Hij was niet op tijd beschikbaar voor meer informatie over welke vorderingen inmiddels zijn gemaakt.

Relationeel geweld, een sociaal probleem

Na de dood van de twee broertjes is ook het Veiligheidshuis opgericht waarbij het Openbaar Ministerie optrekt met sociale instanties. Begin april heeft het OM voor het eerst een aanwijzing uitgedaan voor relationeel geweld omdat het ‘op Aruba op grote schaal voorkomt’. “Het is een sociaal probleem.” Deze aanwijzing stelt speciale regels en voorwaarden, ook voor de politie, Reclassering, Jeugdbescherming en anderen in de sociale en zorgsector.