Foto: Bon Dia Aruba

ORANJESTAD – Gebroken ribben, bekken en andere botbreuken. Brandwonden. En op het laatst zwaar hersenletsel dat tot hun dood leidde. In hun korte leven kenden de driejarige Eugene en vijfjarige Rishandroh bijna alleen geweld, zo blijkt vandaag in de rechtszaal.

15 jaar cel eist het OM tegen stiefvader Gabriel M. voor het doodslaan van de peuter en kleuter. Peuter Eugene lag maanden begraven in de bosjes van de wijk Savaneta. Onopgemerkt tot zijn grote broer zwaar mishandeld in het ziekenhuis belandde en daar overleed.

De stiefvader vertelt dat Eugene stiekem eten uit de koelkast had gepakt. Hij kwam erachter, ging met de peuter de badkamer in om hem schoon te maken en begon ook te slaan. Eugene sloeg door het geweld met zijn hoofd tegen de wc-pot, bewusteloos. Gabriel M. legt hem op bed en de volgende dag is hij dood.

De rechter vraagt of hij de straf verdient die de experts aanraden (celstraf en TBS). “Ik heb hulp nodig. Ik ben bereid om mee te werken. Dit gebeurt niet elke dag, dit is niet normaal”, antwoordt Gabriel M.

“Als de politie kwam, zou hij mij en de kinderen vermoorden”

Het OM vraagt aan moeder Risheila F. waar zij was. Ze antwoordt via de tolk -hoewel ze goed Nederlands spreekt, net als Gabriel M. die in Nederland is geboren- dat ze op werk was. Gabriel M. zorgde voor de kinderen, die van hemzelf en die van haar. De biologische vader van de twee gedode broertjes zat vooral in het buitenland, blijkt achteraf. Volgens zijn familie mocht hij zijn kinderen niet zien van de moeder.

Als de moeder Eugene bewusteloos op bed ziet, vraagt zij Gabriel M. wat er is gebeurd. Maar die begint haar zo erg te mishandelen dat ook zij gewond op bed belandt en pas de volgende dag wakker wordt.

Zowel de rechter als het OM blijven haar vragen waarom zij niet ingreep, waarom zij haar kinderen niet beschermde en hulp vroeg. “Als Gabriel de politie zou zien bij het appartement, dan zou hij mij vermoorden en de kinderen. Dat zei hij.” Ze leefde continue, sinds hun relatie begon in 2014 en zij nog zwanger was van Eugene, in angst.

“Waarom zei je dat het goed ging met de kinderen? Eugene was al dood”

Maar niet iedereen gelooft haar. Het OM pakt haar stevig aan en eist uiteindelijk 4 jaar cel waarvan 1 jaar voorwaardelijk, omdat zij Gabriel M. in staat stelde haar kinderen zwaar te mishandelen en zelfs te doden. Ook de hevig geëmotioneerde familie van de jongetjes gelooft haar niet. De biologische vader Orlando Anastacia kijkt, als hij niet huilt of trillend in elkaar zakt, gefixeerd naar de stiefvader. Een bewaker staat heel dichtbij om in te grijpen.

Een tante mag van de rechter kort iets zeggen. Omdat de zaak zo uitzonderlijk is en grote impact heeft op de Arubaanse samenleving. “Ik hoop dat justitie overwint. Dat u als rechter, die ook kinderen en kleinkinderen heeft, het juiste doet.” Daarna richt ze zich direct tot de moeder: “Kijk mij in mijn gezicht. Oh, je wilt niet. Waarom antwoordde jij toen ik je tegenkwam en vroeg hoe het met de kinderen was, dat het goed met ze ging. Eugene was al dood toen.” De rechter grijpt op dat moment in.

Na het middaguur hoort de familie de eisen. Ze reageren woedend, huilend. “Ik blijf hier niet langer”, schreeuwt de oma van vaderszijde uit. Eerder deze week had de familie in een persconferentie duidelijk laten weten dat zij maximale straffen tegen de stiefvader en de moeder willen. Maar het OM wil daar niet aan, want er zijn ‘twee kanten aan deze zaak’. De verdachte moeder blijkt zelf een jeugd vol mishandeling te hebben en de stiefvader heeft al vanaf jongs problemen met agressie.

Waarom geen hulp
Grote vraag blijft: waar waren de hulpinstanties? Hoe kon de zware mishandeling van de twee broertjes sinds 2014 onopgemerkt blijven? En ook van de moeder, die toen zij zwanger was van Eugene, een mes in haar been kreeg. Stiefvader Gabriel M. werd daarvoor tot 6 maanden voorwaardelijk veroordeeld. Maar niemand deed uiteindelijk onderzoek naar de thuissituatie.

Zelfs Rishandroh begreep uiteindelijk dat het thuis niet normaal aan toe ging. Op gegeven moment was hij zo erg geslagen dat hij niet meer kon lopen. Zijn broertje was dood. De kleuter vertelt zijn moeder van de mishandelingen. Maar er gebeurt niets. Uiteindelijk sterft hij ook door de vuistslagen van zijn stiefvader.

Eerste keer TBS-straf op Aruba

Het Openbaar Ministerie heeft ook TBS geëist tegen stiefvader Gabriel M. omdat gedragsdeskundigen de kans op herhaling zeer hoog achten als hij niet wordt behandeld. Omdat hij in het verleden al aangeboden hulp heeft geweigerd, eist het OM behandeling in een gesloten kliniek. Aruba heeft geen TBS-kliniek. Bovendien is het opleggen van TBS pas sinds 2014 mogelijk. Als de rechter de TBS-eis opvolgt, zou dat ook de eerste keer zijn op Aruba.