Curaçaose studenten die in Nederland studeren komen heel wat uitdagingen tegen aan het begin en ook tijdens hun studie. Onder andere de Nederlandse taal en cultuur.
Norgelle ‘Sontje’ Wijman uit de Curaçaose buurt Suffisant woont drie jaar in Nederland en zit in het laatste jaar van zijn studie Electrotechniek bij Zadkine Prins Alexanderlaan te Rotterdam. Sontje ging op zijn 18de naar Nederland, maar sprak en verstond bijna geen woord Nederlands.
Volgens Norgelle heeft hij op Curaçao onvoldoende Nederlandse les gehad op school. Daarom was het nodig dat hij, voordat hij naar Nederland afreisde, een cursus Nederlands volgde bij Virtual Youth Support. Dat was het begin van een lang proces, voordat het Sontje lukte het Nederlands voldoende te beheersen.
Eenzaam
Sontje: “Na school ging ik naar huis, ik voelde me eenzaam, de tranen liepen over mijn wangen.” Ondertussen spraken alle studenten in zijn klas Nederlands en Sontje kon niet met hen communiceren. “Ik schreef op wat ze zeiden en ging dat thuis vertalen of ik vroeg mijn begeleider bij Virtual Youth Support wat de betekenis was van hetgeen ik in de klas had gehoord.
Norgelle ‘Sontje’ Wijman. Foto’s Dulce Koopman
Nadat Sontje anderhalf jaar in Nederland was leerde hij beter Nederlands spreken. “Ik bleef het proberen en de persoon die mij hielp begon Nederlands met mij te praten.” Zo werd Sontje’s beheersing van het Nederlands beter. Hij kon op school communiceren en ook zomaar met andere mensen praten of in zijn eentje naar een vergadering gaan.
‘Trek je niets aan van anderen’
Sontje raadt de studenten die problemen hebben aan om in zichzelf te geloven, en zich geen zorgen te maken over het feit dat mensen zeggen dat ze het niet kunnen. In het leven, vooral als je je doel wil bereiken, komt er niets uit de lucht vallen, dus je moet je best doen.
“Sluit je niet af, vecht om vooruit te komen, lees boeken, kijk Nederlandse films, lees de ondertiteling en communiceer met mensen die Nederlands spreken. Blijf niet in huis opgesloten zitten, maar doe aan sport om je brein te ontspannen.”
Het is Sontje zijn droom om zijn eigen zaak te hebben. Hij wil in Nederland stabieler worden voordat hij terugkeert naar Curaçao. Op Curaçao is hij ook naar Feffik gegaan en hij heeft certificaten van lassen, airco’s repareren, en timmeren gehaald. Verven heeft zijn grote belangstelling, want hij heeft bij DOK stage gelopen en hij houdt van het verven en spuiten van schepen.
Ken de cultuur van je stad
Het is heel belangrijk dat de Curaçaose student op de hoogte is van en rekening houdt met de cultuur van de stad waar hij/zij gaat studeren. Dat legt Hillary Rosinda (26), een student Sociaal Werk die in Leeuwarden woont, uit.
Het wonen in een relatief kleine stad als Leeuwarden heeft voordelen. Onder andere door de leefomstandigheden en omdat er niet veel feesten en een actief nachtleven zijn, zoals onder andere in Groningen en Rotterdam, kunnen de studenten zich beter concentreren op hun studie.
Hillary noemt zaken die ze moet leren begrijpen, onder andere de cultuur in Leeuwarden, de manier van denken van de bewoners en ook hun gedrag. “Omdat ik me mentaal goed had voorbereid heb ik me aangepast om hun cultuur te begrijpen, de overgang was makkelijker. Daarom raad ik de studenten aan om aan hun ‘mindset’ te werken.”
Durven
Voor wat betreft het Nederlandse aspect zegt Hillary dat het Nederlands dat studenten op Curaçao hebben gevolgd een beetje anders is. Ze benadrukt dat tegenwoordig veel opleidingen cursussen geven om Nederlands te leren. Als de student zich registreert en de cursussen volgt helpt dat. De opleiding houdt rekening met studenten die uit een ander land komen en kunnen toestemming geven voor extra tijd om de toetsen te maken. “We moeten gewoon durven.”
Bovendien moeten Curaçaose studenten actiever om hulp vragen. In Nederland zijn vele mogelijkheden voor hulp in de vorm van cursussen, maar de student moet zelf het initiatief nemen en aangeven wat hem/haar interesseert.
Steun
De steun van huis uit is heel belangrijk. Maar Hillary houdt vol dat de studenten zelf aan hun mindset moeten werken om door moeilijke tijden of seizoenswisselingen te komen en zo depressies te vermijden. “’s Winters als het vanaf 4 uur al donker wordt, moet je niet op de duisternis letten, maar kijken wat je zelf kunt doen als tijdverdrijf, onder andere naar de gym gaan, om te voorkomen dat je je akelig voelt.”
Vallen er toch nog studenten uit?
Veel studenten houden vol. Aan de andere kant zijn er ook studenten die naar Curaçao teruggaan. “Ze willen zich niet aanpassen aan de manier van denken in Nederland”, volgens Hillary. Deze studenten blijven hun eigen gewoontes vasthouden.
De studenten moeten beseffen dat ze problemen kunnen tegenkomen, maar dat dit niet blijvend is. “Ze moeten de moed hebben om om hulp te vragen”, concludeert Hillary.