Sint-Maarten: NA wint nipt de verkiezingen, maar coalitie kan door

Foto: URSM

Bij de verkiezingen op Sint-Maarten van maandag 19 augustus zijn zeven verschillende partijen gekozen in het nieuwe parlement, dat 15 leden telt. Daarmee is er sprake van een heel diverse uitslag. Drie partijen hebben drie zetels behaald.

De voorlopige uitslag laat zien dat de National Alliance (NA) van oud-premier Silveria Jacobs de meeste stemmen heeft gekregen (2264 stemmen), gevolgd door de URSM van huidig premier Luc Mercelina met 2230 stemmen en de Democratische partij (DP) van oudgediende Sarah Wescot-Williams met 2069 stemmen.

Nieuwkomer SAM
De UP heeft 2 zetels gekregen en de PFP 2. De partij NOW van Christopher Emmanuel houdt nog maar 1 zetel over. De enige nieuwe partij die een zetel wist te halen is SAM van oud-parlementariër Franklin Meyers.

De partij Oualichi Movement for Change (OMC) van Olivier Arrindell haalde niet voldoende stemmen voor een zetel. Arrindell kwam vorige maand in het nieuws toen zijn auto werd beschoten. Daarbij kwam zijn echtgenote om het leven.

Gunstig voor coalitie
Behalve de nipte winst voor de National Alliance, de partij die ook de vorige twee verkiezingen als grootste eindigde, is de uitslag ook heel gunstig voor de huidige coalitie.

Die bestaat uit URSM, DP, PFP en NOW, met allemaal twee zetels. Na de verkiezingen van 11 augustus werd de coalitie van de vier partijen gesmeed. Maar zeventien dagen na de installatie op 3 mei van dit jaar verloor de partij haar meerderheid, vandaar dat de bewoners van het eiland voor de tweede keer naar de stembus mochten dit jaar.

De regering onder leiding van de op Curaçao geboren chirurg, minister-president Luc Mercelina regeerde vanaf mei demissionair. Hij was veel aanwezig, toonde zich een premier voor iedereen en sprak de bevolking toe in moeilijke momenten, zoals bij de komst van tropische storm Ernesto en de aanslag op Arrindell.

De bewoners hebben hem daarvoor beloond. De partij die zegt te werken aan een ‘veerkrachtiger, sterker Sint-Maarten’, door op een ‘holistische manier’ alle problemen aan te pakken, kan verder regeren.

Samenwerkingsakkoord
Naar alle waarschijnlijkheid gebeurt dat met een coalitie van URSM, DP en PFP, wellicht aangevuld met NOW of SAM. In de komende dagen verwacht politiek Philipsburg een intentieverklaring of samenwerkingsakkoord van deze partijen.

En Silveria Jacobs, ondanks opnieuw een overwinning, zal moeten kijken wat de toekomst brengt. De partij van de oud-premier heeft drie zetels gekregen, zij zelf heeft niet voldoende stemmen gekregen om terug te keren in het parlement.

Verkiezingen zonder incidenten
Voor de verkiezingen had Sint-Maarten de hulp ingeroepen van agenten uit andere landen van het Caribisch deel van het Koninkrijk om te patrouilleren op straat. Er was daardoor opvallend veel politie aanwezig, maar er zijn geen grote incidenten gemeld.

De stembussen op het eiland sloten om 20.00 uur. In totaal is 60 procent van het aantal stemgerechtigden gaan stemmen, er zijn 13.964 geldige stemmen geteld. Het duurde tot dinsdagochtend 04.00 uur voordat alle stemmen waren geteld en de voorlopige resultaten konden worden bekendgemaakt.